Connect with us

Znanost

Sve manje dojenja u svijetu ima zabrinjavajuće posljedice za zdravlje majki i beba

Foto: Pixabay

Zdravlje i Medicina

Sve manje dojenja u svijetu ima zabrinjavajuće posljedice za zdravlje majki i beba

Nijedna zemlja svijeta ne ispunjava preporučene standarde za dojenje, navodi novi izvještaj UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izrađen u suradnji s kolektivom Global Breastfeeding, a to je nova inicijativa s ciljem povećanja svjetske stope dojenja. Postoji svijest o velikoj zdravstvenoj važnosti dojenja, ali ono ne ovisi samo o majci. U obzir se moraju uzimati društveni, politički i okolišni čimbenici koji utječu na dojenje. Sve je manje dojenja i to je zabrinjavajuće, a ovo je prvi put da su prikupljeni i uspoređeni podaci o tome na razini cijelog svijeta.

Prema prikupljenim podacima iz 194 zemlje, samo je kod 40 posto djece mlađe od 6 mjeseci prisutno hranjenje isključivo majčinim mlijekom, a svega u 23 zemlje postoji stopa hranjenja isključivo majčinim mlijekom – iznad 60 posto. Nijedna zemlja svijeta ne ispunjava u preporučene standarde za dojenje, kaže se u izvješću nazvanom Svjetska bodovna kartica dojenja.

UNICEF i WHO pozivaju na poticanje majki na dojenje zbog višestruke koristi za bebe, ali i za majke. Sprječava se time dijareja i upala pluća, a to su dva najčešća uzroka smrti beba u prvih šest mjeseci života. Kod majki se dojenjem umanjuje rizik od pojave raka jajnika i dojke.

“Dojenje daje bebama najbolju moguću polaznu točku u životu. Majčino mlijeko ima i funkciju bebinog prvog cjepiva koje štiti bebe od potencijalno smrtonosnih bolesti i pruža im svu prehranu koja je potrebna da prežive i napreduju”, poručuje liječnik Tedros Adhanom Ghebreyesus, iz WHO-a.

Navodi se da bi ispunjavanje preporučenih ciljeva moglo spasiti živote 520 tisuća djece mlađe od pet godina i potencijalno bi značilo 300 milijardi dolara ekonomske koristi tijekom deset godina kao rezultat smanjenja bolesti i troškova u zdravstvenoj njezi.

U publikaciji se također navodi kako u pet najvećih ekonomija u razvoju – Indiji, Kini, Indoneziji, Meksiku i Nigeriji – nedostatak investicija za dojenje rezultira smrću oko 236 tisuća djece godišnje i ekonomskim gubicima od čak 119 milijardi dolara.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

30 komentara

30 Comments

 1. Mijo Grabovac

  9 kolovoza, 2017 kod 4:26 pm

  Majka ima svako pravo dojiti svoje dijete. Čak i u javnosti. Najgore mi je kada vidim odraslog čovjek kako napada neku ženu jer u javnosti hrani svoje djete. Jer ako se muškarci od 30-40 godina boje vidit sisu,,, tada nam nema spasa.

 2. Marin Mavra

  9 kolovoza, 2017 kod 4:43 pm

  Imam dvoje djece, zdravi, živahni i izuzetno inteligentni, ni dana dojenja, samo toliko. I poseban pozdrav sektama gdje god bile.

  • Ivan Stipišić

   9 kolovoza, 2017 kod 6:29 pm

   aa hahaha sekte koje doje i to grupno ..eeh

  • Ana Antic

   9 kolovoza, 2017 kod 6:36 pm

   Pa kad nemas sisu

  • Marin Mavra

   9 kolovoza, 2017 kod 6:39 pm

   Ma nekakvo forsiranje i stigmatiziranje nedojilja. Nemam nista protiv, ali samo bez histerije.

  • Ljiljana Lili Ravnjak

   10 kolovoza, 2017 kod 11:20 pm

   djeca zdrava i zivahna, a otac izuzetno skroman.

  • Zeljko Macekovic

   11 kolovoza, 2017 kod 10:38 am

   Kakve sektr o cem pricas? Ne kuzim kaj toliko napinjes protiv zena kaj doje, pa one rade ispravan posao, a to ako tvoja ne zeli mislim da ti i ne sluzi na cast a pogotovo ne njoj, tvrdim da dovoljno ne voli svoje dijete…izuzev naravno medicinskih problema.

 3. Fuada Kemo Hasanbegovic

  9 kolovoza, 2017 kod 4:59 pm

  Dvoje djece ,dojeni i nikad bolesni.

 4. Marin Mavra

  9 kolovoza, 2017 kod 7:26 pm

  Ima dvoje djece, zdravi, živi i izuzetno inteligentni, ni dana dojenja, toliko i tome i poseban pozdrav sektama gdje god bile.

 5. Anita Fistrić

  9 kolovoza, 2017 kod 9:02 pm

  Dvoje djece, oboje dojila do 12 mj. Meni je to osobno lakše bilo nego praviti bočice, posebno usred noći. Mislim da je bolje za imunitet djeteta, ali da utječe na inteligenciju..mislim da ne, tu su geni i odgoj…

  • Zeljko Macekovic

   11 kolovoza, 2017 kod 10:39 am

   Utjece na imunitet sigurno, zapravo zasto uopce raspravljati o takvim stvarima ,priroda je rekla svoje.

 6. Anita Blažević Jurković

  9 kolovoza, 2017 kod 9:07 pm

  Džaba dojenja kad kasnije jedu zatrovanu hranu ,kao i mi sami 🙁

 7. Đorđe Kn

  9 kolovoza, 2017 kod 9:46 pm

  samo ga siši

 8. Ivan Martinović

  9 kolovoza, 2017 kod 10:02 pm

  Sisa je vazna za bebu . Mlijeko koje dobije sadrzi sve potrebno za zdravo djete i za psihu majke. A oni koji nece da daju djetetu da sisa treba joj oduzet djete jer to nije ljudski. Sve one se boje da cem im se sise povjesati pa onda prave stetu djetetu.

 9. Ferruccio Labinac

  9 kolovoza, 2017 kod 10:21 pm

  zenske ne se igrati sa svojom bebom :/

 10. Marija Jakovljevic

  10 kolovoza, 2017 kod 7:21 am

  Smatram da je pusenje u trudnoci puno gore od adaptiranog mlijeka! 🙂

 11. Vukoje Vukosavljević

  10 kolovoza, 2017 kod 8:31 am

  Ako ne doje u tom dobu kasnije kad odrastu imaće pogresan odnos sa sisom a mogu postati i pederi

 12. Antonia Šimić

  10 kolovoza, 2017 kod 9:15 am

  Ja sam dojila par mjeseci. Vise nisam mogla zbog terapije i kirotaza koje sam radila zbog posteljice koja je ostala u meni.. Ostala sam bez mlijeka. No moje dijete je Bogu hvala zdravo i nikakvih problema nismo imali sa konzumacijom zamjenskog mlijeka. Moje skromno mišljenje je ako se može da je bolje.

 13. Petar Vukajlov

  10 kolovoza, 2017 kod 11:13 am

  Majka priroda nije u pravu. Deca trebaju koncetrat da jedu i čim napune 8 god treba kafu da piju. Piše danas da je kafa zdrava. A što se tiče intelegencije dijeteta. da neće šljiva lumun da radja?

 14. Lidija Mikuličić

  10 kolovoza, 2017 kod 12:45 pm

  Vise muškarci shvaćaju dve dobre strane dojenja nego pojedine žene.
  Lipo je to za pročitati.
  Imam troje i svako sam dojila.
  Jednu godinu dana drugo skoro dvi i sad bebaca od 5mj.

 15. Zeljko Macekovic

  10 kolovoza, 2017 kod 4:32 pm

  Priroda je svoje rekla a pojedine gospode se mogu frajerisat koliko zele.

 16. Jasenka Kljaic Sepak

  10 kolovoza, 2017 kod 4:41 pm

  Dojenje je najzdravije za dijete. No ako ne mozes dojiti onda je i zamjensko super. I kraj price

 17. Jasna Antolić Božinović

  10 kolovoza, 2017 kod 5:17 pm

  Za dojenje treba trud i odricanje.
  Definitivno nije lako i treba se čvrsto odlučiti za dojenje jer je lako odustati.

  • Zeljko Macekovic

   10 kolovoza, 2017 kod 6:28 pm

   Ako odlucis imat dijete onda ne vidim kaj se treba odlucit il ne odlucit,uopce su mi ovakve teme gnjusne. Pa za to malo bice bi dao sve. Ja bi te dame pitao jel hoce da ih hranim sa parizerom i ostalim smecem ili bi ipak domacu i svjezu hranu???

  • Jasna Antolić Božinović

   11 kolovoza, 2017 kod 7:11 am

   Gle, to je jednostavno tako. Netko ide linijim manjeg otpora u svemu, pa i u dojenju. A parizer i slično- ne bi vjerovao što daju djeci jesti već od 4 mjeseca života. I još zagovaraju to kao normalno.
   A mi koje dojimo 2 godine i trudimo se pritom davati i što zdraviju i primjereniju hranu smo “rodine sektašice”!

  • Zeljko Macekovic

   11 kolovoza, 2017 kod 8:12 am

   Ma …nisu vrijede trosit rijeci. Izuzev naravno zena koje nemaju mlijeka il je drugi medicinski problem bilo s bebom bilo s majkom, to je druga stvar, al ove price …ma nemrem ti opisat gade mi se takve babe.

 18. Mirjana Ivanović Šoška

  10 kolovoza, 2017 kod 6:35 pm

  Imam prvo dijete (10mj) i ono na sto nitko ne pripremi je da dojenje nije lako. I nije bilo lako niti ugodno skoro 3 mj, ali onda sve krene i postane nanormalnija ugodna stvar. U početku boli i zahtjeva jaku volju i strpljenje. Naravno da je neupitno sto je zdravije i sto je lakse za mamu: dojiti ili sloziti flašicu, a dalje svatko odlučuje sto će ponuditi djetetu.

 19. Markovac Nadia

  11 kolovoza, 2017 kod 7:01 pm

  I djeca(bebe)su različiti; jedno dijete jedva odvikla od dojenja do 2.godine(pritisak punice:D), trece nakon 4.mjeseca nije htjelo niti probati ( dodavala Francusku baby ishranu), a vjerojatno mi je mlijeko promijenilo ukus…..:). Uglavnom,muka mi je kada odluku o prestanku dojenja donosi konzervativna okolina koja organ za prehranu (sisu) vidi kao seksualni .:(

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh