Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Sve manje dojenja u svijetu ima zabrinjavajuće posljedice za zdravlje majki i beba

Nijedna zemlja svijeta ne ispunjava preporučene standarde za dojenje, navodi novi izvještaj UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izrađen u suradnji s kolektivom Global Breastfeeding, a to je nova inicijativa s ciljem povećanja svjetske stope dojenja. Postoji svijest o velikoj zdravstvenoj važnosti dojenja, ali ono ne ovisi samo o majci. U obzir se moraju uzimati društveni, politički i okolišni čimbenici koji utječu na dojenje. Sve je manje dojenja i to je zabrinjavajuće, a ovo je prvi put da su prikupljeni i uspoređeni podaci o tome na razini cijelog svijeta.

Prema prikupljenim podacima iz 194 zemlje, samo je kod 40 posto djece mlađe od 6 mjeseci prisutno hranjenje isključivo majčinim mlijekom, a svega u 23 zemlje postoji stopa hranjenja isključivo majčinim mlijekom – iznad 60 posto. Nijedna zemlja svijeta ne ispunjava u preporučene standarde za dojenje, kaže se u izvješću nazvanom Svjetska bodovna kartica dojenja.

UNICEF i WHO pozivaju na poticanje majki na dojenje zbog višestruke koristi za bebe, ali i za majke. Sprječava se time dijareja i upala pluća, a to su dva najčešća uzroka smrti beba u prvih šest mjeseci života. Kod majki se dojenjem umanjuje rizik od pojave raka jajnika i dojke.

“Dojenje daje bebama najbolju moguću polaznu točku u životu. Majčino mlijeko ima i funkciju bebinog prvog cjepiva koje štiti bebe od potencijalno smrtonosnih bolesti i pruža im svu prehranu koja je potrebna da prežive i napreduju”, poručuje liječnik Tedros Adhanom Ghebreyesus, iz WHO-a.

Navodi se da bi ispunjavanje preporučenih ciljeva moglo spasiti živote 520 tisuća djece mlađe od pet godina i potencijalno bi značilo 300 milijardi dolara ekonomske koristi tijekom deset godina kao rezultat smanjenja bolesti i troškova u zdravstvenoj njezi.

U publikaciji se također navodi kako u pet najvećih ekonomija u razvoju – Indiji, Kini, Indoneziji, Meksiku i Nigeriji – nedostatak investicija za dojenje rezultira smrću oko 236 tisuća djece godišnje i ekonomskim gubicima od čak 119 milijardi dolara.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Zamislite da je lako nagovoriti ljubitelje mesa da zamijene svoj životni stil sveždera s vegetarijanskim. Što bi takva promjena značila za Zemljin okoliš i...

Wellness i prehrana

Gotovo 60% Amerikanaca, Australaca i Europljana bavi se nekom fizičkom aktivnošću. Znanstvena recenzija iz 2015. godine pokazala je da su podaci o dugoročnom utjecaju...

Wellness i prehrana

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Warwicku proučavali su blagotvorne učinke jagoda na kardiovaskularno zdravlje ljudi, osobito na to kako jagode mogu spriječiti razvoj bolesti...

Zdravlje i Medicina

Prema podacima Zaklade za istraživanje glaukoma, glaukom pogađa preko 80 milijuna ljudi diljem svijeta, a može uzrokovati gubitak vida bez ikakvih ranijih znakova upozorenja....