Connect with us

Znanost

Sve vrijeme smo bili na pogrešnom tragu: Uobičajeno vjerovanje o dinosaurima nije točno

Foto: Pixabay

Arheologija i paleontologija

Sve vrijeme smo bili na pogrešnom tragu: Uobičajeno vjerovanje o dinosaurima nije točno

Od prije je poznato da su neki dinosauri imali perje kao ptice i da su bili raznobojni. Oni su najvjerojatnije i zvučali kao ptice – ispuštali su zvuk koji je sličniji gugutanju golubova nego režanju. Sada je istraživanje sa Sveučilišta Yale došlo do novog saznanja koje je dovelo u pitanje još jednu od njihovih karakteristika, piše CNN.

Naime, prema zaključcima ovih znanstvenika, krv koja je tekla kroz vene dinosaura najvjerojatnije je bila topla, što znači da oni nisu bili stvorenja hladne krvi kao što se do sada smatralo.

“Dinosauri su na evolucijskoj točki između ptica, koje su toplokrvne, i gmazova, koji su hladnokrvni. Naša otkrića ukazuju na to da su sve veće grupe dinosaura imale višu tjelesnu temperaturu od temperature okruženja u kojem su živjele”, tvrdi Robin Dawson, koja je provela ovo istraživanje dok je bila na poslijediplomskim studijima geologije i geofizike na Yaleu.

Do ovog otkrića istraživači su došli proučavanjem fosiliziranih ljuski jaja troodona, malog mesoždera, maiasaure, biljoždera, i megaloolithusa, koji pripada grupi dugovratih ogromnih dinosaura.

“Drevni termometar”

Proučavajući raspored atoma kisika i ugljika u ljuskama jaja, istraživači su mogli izračunati unutrašnju temperaturu tijela majke.

“Jaja djeluju kao drevni termometri, jer su se formirala unutar dinosaura”, kaže Pincelli Hull, asistent na Yaleu i koautor istraživanja.

Kako bi utvrdili temperaturu okruženja u kojem su jaja položena, znanstvenici su proveli istu vrstu analize na jajima hladnokrvnih beskičmenjaka, koji poprimaju temperaturu svog okruženja.

Ustanovili su da je tjelesna temperaturu dinosaura koje su proučavali bila viša od temperature sredine u kojoj su živjeli. Za razliku od gmazova, čija se tjelesna temperatura razlikuje ovisno o vanjskoj temperaturi, dinosauri su, prema zaključcima ove grupe istraživača, bili sposobni održavati stalnu tjelesnu temperaturu.

Koliko je tjelesna temperaturu bila viša u odnosu na vanjsku ovisilo je o vrsti dinosaura. Troodonova je bila viša za 10 stupnjeva, maiasaurina za 15, a megaloolithusova je bila viša za 3 do 6 stupnjeva Celzija.

“Ono što smo otkrili upućuje na to da je njihova sposobnost podizanja svoje temperature u odnosu na temperaturu okruženja bila rana evolucijska odlika dinosaura”, kaže Dawson.

Rasprava o tome jesu li dinosauri bili toplokrvna ili hladnokrvna bića dugo se vodi među paleontolozima. Istraživanje iz 2014. godine eliminiralo ih je iz obje grupe.

“Za razumijevanje dinosaura vrlo je važno znati jesu li bili hladnokrvni ili toplokrvni. To mijenja razinu njihove aktivnosti i način na koji su bili u interakciji sa sredinom”, objašnjava Hull.

Ovo istraživanje bi moglo dati odgovor i na pitanje zbog čega su dinosauri imali perje. Naime, Dawson tvrdi da im je ono u početku omogućavalo održavati tjelesnu temperaturu, dok je kasnije moglo služiti za seksualno privlačenje u vrijeme parenja ili za letenje.

Nastavi čitati
Advertisement

Život je crtež bez gumice za brisanje.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh