Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Svećenik pronašao neobrađeni dijamant od 706 karata

Izvanredno otkriće, neobrađeni dijamant od čak 706 karata u zapadnoafričkoj državi Sijera Leone pronašao je skromni kršćanski svećenik.

Riječ je o jednom od najvećih dijamanta dosad pronađenih u svijetu!

Taj dragi kamen je među 20 najvećih neobrađenih dijamanta dosad pronađenih u cijelome svijetu. Najveći dijamant u povijesti, 968.9-karatna ‘Zvijezda Sijera Leonea’ pronađena je 1972. godine upravo u Sijera Leoneu i prodana za tadašnjih 2,5 milijuna dolara.

Pastor Emmanuel Momoh dragulj je predao predsjedniku Ernestu Koromi koji je obećao da će biti prodan transparentno na međunarodnoj dražbi i to “kupcu koji bude ponudio najvišu cijenu”.

Sretni nalaznik skromno je rekao kako se nada da će dijamant pomoći njegovom narodu: “Moram pomoći vladi i svome narodu, tako da svi iz toga izvučemo korist”, prenosi Radio Banovina.

Iako je četvrtina područja Sijera Leonea prekrivna dragim kamenjem, ta afrička država od šest milijuna stanovnika jedna je od pet najsiromašnijih na svijetu, prema klasifikaciji UN-a.

Sijera Leone godinama se bori protiv ilegalne trgovine dijamantima, a upravo su oni potaknuli i desetljeće dug građanski rat od 1991. do 2002. u kojem je ubijeno i osakaćeno oko 70.000 ljudi.

Krvavi put dijamanta od rudnika do njegovanih ruku bogataša

Duž ove zapadnoafričke države postoji više rudnika dijamanata, a na njima rade siromašni radnici, a na rad su primorana i njihova djeca. Nakon što na kopu pronađu dijamant, nose ga u Bo, drugi najveći sijeraleonski grad po veličini.

Tamo pak za svoj dijamant od otkupljivača, najčešće Arapa, dobije tek vreću brašna, lopatu, a ponekad, ako je dijamant veći, i hlače. Otkupljivači ga potom nose u Freetown, gdje ga preuzmu krijumčari koji ih skrivene u čarapama odnose u Europu.

Dijamant zatim završava u brusionici u Belgiji ili Nizozemskoj, gdje pak postiže stostruko veći cijenu. Obrađeni dijamant svoj put završava na vratu ili rukama bogate dame koja je za njega spremna platiti milijune dolara.

14 komentara

14 Comments

 1. Boris Mehić

  18 ožujka, 2017 u 6:43 pm

  jeeeeeel

 2. Alen Baštijan

  18 ožujka, 2017 u 7:12 pm

  uzet će ga Vatikan

 3. Amir Delić

  18 ožujka, 2017 u 7:43 pm

  Ma ja neće nać sirotinja

 4. Ante Isha Vardo

  18 ožujka, 2017 u 8:14 pm

  To je ipak samo Ugljik…tj. Carbon?

 5. Zlata Sorić

  18 ožujka, 2017 u 11:51 pm

  Bojim se da će najmanje koristi od toga dijamanta imati siromašni. Dok se namire oni na vrhu hranidbenog lanca novaca više neće biti

 6. Milan Banic

  19 ožujka, 2017 u 12:32 am

  Mislim da ga je nasao siromasni kopac dijamanata a da taj pop je otkupio taj dijamant za male novce sad se hvali da ga je on pronasao zamislite svecenika koji nesto radi osim sto pricaju gluposti peruci ljudima mozak

  • Marko Vuk

   19 ožujka, 2017 u 7:37 pm

   Ili nisi pročito text ili ti izjava nema nikakve logike, jer je poklonio taj dijamant, zašto bi kupio nešto što misli samo dat.

 7. Peter Noise

  19 ožujka, 2017 u 7:03 am

  Nije taj naso nista…vec sirotinja koja to radi kak se kaze za saku rize….a baja ga je sebi uzo ne bi li se jos malo okitio tuđim perjem….

 8. Miljenko Novak

  19 ožujka, 2017 u 7:59 am

  Korporacija u blizini Rima zadovoljno trlja ruke..

 9. Teo Makek

  19 ožujka, 2017 u 6:03 pm

  Koja je ovo glupost 706 karata??! Karat je mjerna jedinica za cistocu nekog materijala i 100% cisto je 24 karatno!

  • Marko Prusac

   19 ožujka, 2017 u 9:51 pm

  • Marko Prusac

   19 ožujka, 2017 u 9:52 pm

   Ne znam bas tko gluposti pise…prvo malo proucis pa onda dajes izjave :)))

  • Ante Isha Vardo

   23 ožujka, 2017 u 7:07 am

   A zdrav je rogač, plod…mada mrvu vonja, ali ako jedeš Nutellu i slično ,rogačevo brašno konzumiraš u njima….i 24 karatno ne znači 100% čisto, samo znači da toga nečega u tom volumenu ima najviše.

  • Ante Isha Vardo

   23 ožujka, 2017 u 7:09 am

   E da….SVE sjemenke rogača su ISTE, po veličini ,obluku i težini,zato je i postao mjera za “mjeru”.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Geografija i geologija

Geolozi u Kanadi otkrili su da je drevni kontinent, poznat kao Sjevernoatlantski kraton, bio za 10 posto veći od ranije procijenjenog, pokazala je najnovija...

Kemija

U zadnjih desetak godina razvoj umjetno izraslih dijamanata dobio je novi zamah. Iz domene laboratorijskih istraživanja krenulo se prema komercijalizaciji dijamanata za draguljarsku industriju...

Znanost

Zbog napretka znanosti i novih saznanja, mnoge teorije i činjenice koje smo učili u školi su se promijenile. Donosimo neke od njih. Prije: Pluton...

Znanost

U južnoj je Africi otkriven dijamant od 1.111 karata. Dužnosnici kompanije koja ga je iskopala tvrde kako je ovo drugi po veličini dijamant ikad...

Oglašavanje