Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Svećenik pronašao neobrađeni dijamant od 706 karata

Izvanredno otkriće, neobrađeni dijamant od čak 706 karata u zapadnoafričkoj državi Sijera Leone pronašao je skromni kršćanski svećenik.

Riječ je o jednom od najvećih dijamanta dosad pronađenih u svijetu!

Taj dragi kamen je među 20 najvećih neobrađenih dijamanta dosad pronađenih u cijelome svijetu. Najveći dijamant u povijesti, 968.9-karatna ‘Zvijezda Sijera Leonea’ pronađena je 1972. godine upravo u Sijera Leoneu i prodana za tadašnjih 2,5 milijuna dolara.

Pastor Emmanuel Momoh dragulj je predao predsjedniku Ernestu Koromi koji je obećao da će biti prodan transparentno na međunarodnoj dražbi i to “kupcu koji bude ponudio najvišu cijenu”.

Sretni nalaznik skromno je rekao kako se nada da će dijamant pomoći njegovom narodu: “Moram pomoći vladi i svome narodu, tako da svi iz toga izvučemo korist”, prenosi Radio Banovina.

Iako je četvrtina područja Sijera Leonea prekrivna dragim kamenjem, ta afrička država od šest milijuna stanovnika jedna je od pet najsiromašnijih na svijetu, prema klasifikaciji UN-a.

Sijera Leone godinama se bori protiv ilegalne trgovine dijamantima, a upravo su oni potaknuli i desetljeće dug građanski rat od 1991. do 2002. u kojem je ubijeno i osakaćeno oko 70.000 ljudi.

Krvavi put dijamanta od rudnika do njegovanih ruku bogataša

Duž ove zapadnoafričke države postoji više rudnika dijamanata, a na njima rade siromašni radnici, a na rad su primorana i njihova djeca. Nakon što na kopu pronađu dijamant, nose ga u Bo, drugi najveći sijeraleonski grad po veličini.

Tamo pak za svoj dijamant od otkupljivača, najčešće Arapa, dobije tek vreću brašna, lopatu, a ponekad, ako je dijamant veći, i hlače. Otkupljivači ga potom nose u Freetown, gdje ga preuzmu krijumčari koji ih skrivene u čarapama odnose u Europu.

Dijamant zatim završava u brusionici u Belgiji ili Nizozemskoj, gdje pak postiže stostruko veći cijenu. Obrađeni dijamant svoj put završava na vratu ili rukama bogate dame koja je za njega spremna platiti milijune dolara.

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Dijamant se smatra jednim od najljepših dragulja na svijetu, a mnoge ga žene imaju kao dio omiljenog komada nakita. One koje ga nemaju, maštaju...

Fizika i Kemija

Dijamanti bi mogli trajati vječno, ali to ne znači da im treba vječnost da bi nastali. To potvrđuju australski znanstvenici koji u svojim laboratorijima...

Geografija i geologija

Geolozi u Kanadi otkrili su da je drevni kontinent, poznat kao Sjevernoatlantski kraton, bio za 10 posto veći od ranije procijenjenog, pokazala je najnovija...

Kemija

U zadnjih desetak godina razvoj umjetno izraslih dijamanata dobio je novi zamah. Iz domene laboratorijskih istraživanja krenulo se prema komercijalizaciji dijamanata za draguljarsku industriju...