Connect with us

Znanost

Svemir će se širiti zauvijek? Galaktička leća nudi odgovor o tamnoj energiji

Astrofizika

Svemir će se širiti zauvijek? Galaktička leća nudi odgovor o tamnoj energiji

Tim astronoma je po prvi put iskoristio masivni galaktički klaster kao kozmičko povećalo za proučavanje svojstava tamne energije. U kombinaciji s postojećim tehnikama, njihovi su rezultati značajno popravili trenutnu izmjeru mase i energije Svemira.

Astronomi se služe mnogim metodama za proučavanje geometrije Svemira koja nam govori nešto o samoj prirodi tamne energije – zagonetne sile otkrivene 1998. godine koja ubrzava širenje Svemira, ali i o kojoj se jako malo zna. Razotkrivanje prirode tamne energije, koja čini otprilike 72 posto sveukupne mase i energije u Svemiru i koja će na kraju odrediti njegovu sudbinu, jedan je od svetih gralova suvremene kozmologije.

Međunarodni je tim, uključujući i kozmologa Priyamvadu Natarajana sa Sveučilišta Yale, koristio gravitacione leće kako bi naučili što više o ovoj zagonetnoj sili. Pomoću podataka dobivenih Hubble svemirskim teleskopom te zemljanim teleskopima, tim je analizirao slike 34 iznimno udaljene galaksije smještene iza Abella 1698, jednog od najvećih i najmasivnijih poznatih galaktičkih klastera u Svemiru. Kroz gravitacijsku “leću” Abell 1698 astronomi su uspjeli otkriti slabo vidljive, udaljene galaksije u pozadini – čija je svjetlost iskrivljena i projicirana pomoću klasterove jake gravitacijske sile – na sličan način kako i leća povećala iskrivljuje sliku promatranog objekta.

Način na koji su slike iskrivljene dao je astronomima indicije o geometriji prostora koji leži između Zemlje, klastera i udaljenih galaksija. “Sadržaj, geometrija i sudbina Svemira su međusobno povezani. Stoga, ako možemo odrediti dvije od tri navedene stvari, možemo naučiti nešto i o trećoj.” izjavio je Natarajan.

Pomoću teoretskih modela distribucije obične i tamne tvari u Svemiru, Natarajan i njegov tim su uspjeli suziti raspon trenutnih procjena o utjecaju tamne energije na Svemir, označenog s vrijednosti w, za 30 posto. Tim je kombinirao njihovu novu tehniku s drugim metodama, uključujući korištenje supernova, galaktičkih klastera koji zrače X zrake te podatke s Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) svemirske letjelice kako bi pobliže odredili vrijednost w.

Rezultati potvrđuju prijašnje rezultate da priroda tamne energije vjerojatno odgovara ravnom svemiru. U ovom scenariju, širenje svemira će se nastaviti ubrzavati i on će se širiti zauvijek.

Izvor: Yale University

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

1 komentar

1 komentar

  1. Kostas

    6 veljače, 2012 kod 3:34 pm

    Jako volim ovu tortu!!!!Obožavam čokoladu mada baš i nebi smjela,aliiii…Draga moja, mislim da je za objavu ovakve vrste postova u jutarnjim satima pogubno za mene,hahahaaaa…ćao

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Astrofizika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh