Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Svemir ima deset puta više galaktika nego što se dosad mislilo

Svemir ima oko 2000 milijarda galaktika, to jest “deset puta više” nego se dosad mislilo, ocjenjuju astronomi u studiji objavljenoj u četvrtak.

Astronomi su dosad mislili da svemir ima između 100 i 200 milijarda galaktika.

Tim profesora Christophera Conselicea sa sveučilišta u Nottinghamu, u Velikoj Britaniji, dugo je radio na podatcima dobivenim pomoću teleskopa Hublle koji su konstruirali NASA i Europska svemirska agencija, ali i drugih teleskopa.

Zatim su pomno izradili 3D snimke i metodom ekstrapolacije došli do broja galaktika u različitim razdobljima povijesti svemira.

Što su galaktike dalje, njihova svjetlost teže dopire do nas.

Moramo istražiti još 90 posto galaktika

Postojećim teleskopima može se promatrati tek 10 posto galaktika.

“Teško je shvatiti da u svemiru još moramo istražiti 90 posto galaktika”, rekao je Christopher Conselice. “Tko zna što ćemo otkriti kada ih budemo mogli proučavati zahvaljujući novom naraštaju teleskopa?”, upitao se u priopćenju objavljenom pošto je njegovo istraživanje izašlo u Astrophysical Journalu.

Astronomi su pomoću novih matematičkih modela zaključili koliko je “nevidljivih” galaktika koje su izvan domašaja teleskopa.

“Ovaj rad će se moći potvrditi tek kada budemo imali goleme teleskope pomoću kojih ćemo puno bolje vidjeti ta daleka područja”, rekao je Francois Hammer, astronom u Pariškom opservatoriju i stručnjak za nastanak galaktika.

Europski južni opservatorij (ESO) u Čileu upravo gradi golemi europski teleskop E-ELT (European Extremely Large Telescope) kojega će primarno zrcalo biti promjera 39 m.

Možda će vas zanimati

Evolucija

Najopsežnija simulacija svemira koja je dosad napravljena mogla bi nam pružiti ključne odgovore o tome kako je sve počelo i kako smo se našli...

Astrofizika

Analizirajući duboke optičke slike iz IAC Stripe 82 Legacy projekta, međunarodni tim astronoma slučajno je otkrio novu gotovo tamnu galaksiju. Novootkrivenu galaksiju, nazvanu “Nube”,...

Astrofizika

Sudar između dvije neutronske zvijezde, čvrsto povezane na propadajućoj orbiti, čini se kao relativno rijedak događaj. U cijeloj Mliječnoj stazi, od svih 100 milijardi...

Planete i mjeseci

Indija je objavila planove za izgradnju vlastite svemirske postaje do 2035. godine te provođenje ljudske misije na Mjesec pet godina kasnije. Zemlja je u...