Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Svemirski teleskop Hubble prestao je s radom po drugi put ove godine

Foto: NASA

NASA je objavila da je svemirski teleskop Hubble po drugi put ove godine doživio kvar zbog kojeg su neke njegove funkcije prestale s radom. Znanstveni instrumenti ostarjelog svemirskog teleskopa prešli su u “siguran način rada” nakon što su otkriveni problemi sa sinkronizacijom interne komunikacije. Kada je Hubble u sigurnom načinu rada, ne promatra nikakve nebeske objekte niti prikuplja podatke, ali je i dalje uključen.

“Znanstvena promatranja privremeno su obustavljena dok tim istražuje problem. Instrumenti su u dobrom stanju”, objavila je NASA na Twitteru.

Hubble, koji se nalazi u svemiru više od 30 godina, prvi put je prestao raditi u lipnju nakon što je naišao na probleme s računalom iz 1980-ih koje kontrolira njegove znanstvene instrumente. Stručnjaci u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard u Marylandu su 14. lipnja pokušali ponovno pokrenuti računalo, ali su naišli na isti problem i nisu ga mogli popraviti.

Agencija je u srpnju uspješno prebacila Hubble na njegovo rezervno računalo što je predstavljalo iznimno rizičan potez. Prebacivanje je predstavljalo rješenje problema s izvornim računalom koji se dogodio 13. lipnja kad je računalo prestalo s radom i obustavilo prikupljanje znanstvenih podataka, piše britanski DailyMail.

Hubble je zajednički projekt NASA-e, Europske svemirske agencije i Kanadske svemirske agencije, a svemir promatra više od tri desetljeća. Na temelju podataka koje je prikupio objavljeno je preko 18 000 znanstvenih radova. Lansiran je u travnju 1990. iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, a u zadnje vrijeme pokazuje sve više znakova starosti unatoč nizu popravaka i ažuriranja od strane astronauta.

Teleskop je dobio ime po slavnom astronomu Edwinu Hubbleu koji je otkrio da se svemir širi i brzinu kojom to čini, a nedavno je obilježio svoju 31. godišnjicu u svemiru.

NASA će Hubble zamijeniti 10 milijardi dolara vrijednim teleskopom naziva James Webb, a teleskop bi trebala lansirati 18. prosinca ESA-ina raketa Ariane-5.

Ranije ovog mjeseca, teleskop James Webb uspješno je raspakiran u Francuskoj Gvajani, odakle bi trebao krenuti u svemir.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Europska svemirska agencija (ESA) priopćila je da se lansiranje novog NASA-inog teleskopa, koji treba zamijeniti slavni Hubble, odgađa. Do odgode je došlo kako bi...

Planete i mjeseci

Sjedinjene Američke Države i Rusija potvrdile su namjeru organiziranja zajedničke misije na Veneru, priopćio je generalni direktor Roscosmosa Dmitry Rogozin. “Dogovorili smo se s...

Svemir

Nade tvrtke SpaceX za pravovremeni orbitalni let Starshipa blago rečeno, nisu išle prema planu, ali možda se ipak pojavila nada. Prema navodima portala TechCrunch,...

Svemir

NASA je službeno prilagodila svoj raspored za misiju Artemis III i neće sletjeti na Mjesec 2024. godine. Agencija je sada postavila cilj da prvu...

Oglašavanje