Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Svjetski znanstvenici zabrinuti: Arktik umire

Brod RV Polarstern je u ponedjeljak stigao u sjevernu njemačku luku Bremerhaven, nakon što je proveo 389 dana plutajući Arktikom.

Foto: Pixabay

Ledolomac koji je prevozio znanstvenike na jednogodišnjoj ekspediciji kako bi se istražio Arktik, vratio se u Njemačku, ali sa sobom je donio zabrinjavajuće podatke, priopćio je danas voditelj ekspedicije Markus Rex.

“Gledamo kako Arktik umire, uskoro neće više biti leda na Arktiku tijekom ljeta. To može izazvati dalekosežne posljedice po cijeli svijet”, izjavio je Rex.

Brod RV Polarstern je u ponedjeljak stigao u sjevernu njemačku luku Bremerhaven, nakon što je proveo 389 dana plutajući Arktikom gdje su znanstvenici prikupili više od 150 terabajta podataka i 1.000 uzoraka leda, piše DW.

“Praktički, postigli smo sve što smo htjeli. Izvršili smo razna mjerenja tijekom cijele godine, s kratkim periodima odmora”, nadodao je Rex.

Brod se morao pomaknuti na krajnji sjever, na tri tjedna u svibnju, kako bi pokupio namirnice i rotirao članove posade poslije restriktivnih mjera zbog koronavirusa, ali to nije izazvalo velike promjene u misiji.

Na brodu se nalazilo preko 300 znanstvenika iz čak 20 zemalja, među kojima su SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina, Rusija, a projekt je koštao oko 150 milijuna eura.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Klima

Stopa otapanja se povećava pošto se atmosfera i oceani zagrijavaju.

Klima

Oceanografi su također dokumentirali veće temperature mora, što znači da se ledena ploča skoro sigurno topi i odozdo.

Zemlja

Prema najgorem i za mnoge najočekivanijem scenariju, razina oceana povećat će se do 1,3 metra do kraja ovog stoljeća

Geografija i geologija

Koji od plinova će se osloboditi topljenjem permafrosta, odnosno zone vječnog snijega i leda — nepoznanica je koja brine mnoge znanstvenike. Oslobađanje ugljika iz...

Oglašavanje