Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svjetski znanstvenici zabrinuti: Arktik umire

Brod RV Polarstern je u ponedjeljak stigao u sjevernu njemačku luku Bremerhaven, nakon što je proveo 389 dana plutajući Arktikom.

Foto: Pixabay

Ledolomac koji je prevozio znanstvenike na jednogodišnjoj ekspediciji kako bi se istražio Arktik, vratio se u Njemačku, ali sa sobom je donio zabrinjavajuće podatke, priopćio je danas voditelj ekspedicije Markus Rex.

“Gledamo kako Arktik umire, uskoro neće više biti leda na Arktiku tijekom ljeta. To može izazvati dalekosežne posljedice po cijeli svijet”, izjavio je Rex.

Brod RV Polarstern je u ponedjeljak stigao u sjevernu njemačku luku Bremerhaven, nakon što je proveo 389 dana plutajući Arktikom gdje su znanstvenici prikupili više od 150 terabajta podataka i 1.000 uzoraka leda, piše DW.

“Praktički, postigli smo sve što smo htjeli. Izvršili smo razna mjerenja tijekom cijele godine, s kratkim periodima odmora”, nadodao je Rex.

Brod se morao pomaknuti na krajnji sjever, na tri tjedna u svibnju, kako bi pokupio namirnice i rotirao članove posade poslije restriktivnih mjera zbog koronavirusa, ali to nije izazvalo velike promjene u misiji.

Na brodu se nalazilo preko 300 znanstvenika iz čak 20 zemalja, među kojima su SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina, Rusija, a projekt je koštao oko 150 milijuna eura.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Otapanje grenlandskog ledenog pokrova doprinijelo je porastu globalne razine mora za 1,2 centimetra u nešto manje od 20 godina. Satelitski podaci programa Grace i...

Američki znanstvenici koji prate broj i kretanje medvjeda koji žive u područjima oko Arktičkog oceana tvrde da polarni medvjedi zbog klimatskih promjena napuštaju svoja...

Stopa otapanja se povećava pošto se atmosfera i oceani zagrijavaju.

Oceanografi su također dokumentirali veće temperature mora, što znači da se ledena ploča skoro sigurno topi i odozdo.

Oglašavanje