Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Tajne sunčevog sustava

Naš planet se nalazi unutar Sunčevog sustava,  minijaturni dio Mliječnog puta, koji sadrži milijune zvijezda.  To je samo jedna od beskrajnih galaksija svemira, takvih galaksija ima na milijarde. Ako vas od ovih podataka hvata vrtoglavica i osjećate se vrlo malima, ne može vas se ni kriviti.

Što je Sunčev sustav?

To je sustav planeta koji se sastoji od raznih nebeskih tijela. Ta se tijela zadržavaju u orbiti pomoću gravitacijske sile Sunca; Slijedi nekoliko zanimljivih podataka!

Od koliko se planeta sastoji Sunčev sustav?

Sunčev sustav se sastoji od sveukupno osam planeta: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Zatim slijedi pet takozvanih patuljastih planeta, taj je naziv usvojen na Općoj konferenciji Međunarodne astronomske unije u Pragu. Pluton pripada ovoj skupini planeta, dok se do 2006. smatrao ”planetom”. Merkur i Venera su jedina dva planeta našeg sustava koji nemaju mjesec, dok ih Uran ima čak 27.

Najtopliji planet u Sunčevom sustavu

Venera je svakako najtopliji planet s vrtoglavih +480˚, i ako većina ljudi misli da ova titula pripada Marsu zbog velike blizine sunca. Razlog takvih temperatura leži u tome što Venera ima jako puno plinova u svojoj atmosferi koji stvaraju efekt staklenika. Stoga na Veneri postoji više vulkana nego na bilo kojem drugom planetu.

Nastanak Sunčevog sustava

Radi se o jednoj od najvećih misterija našega vremena: po nekim procjenama, sunčev sustav ima 4,6 milijarda godina. Znanstvenici su također procijenili da će potrajati još 5 milijardi godina.

Najviša planina

U cijelom Sunčevom sustavu, najviši vrh jest planina Olympus, koja se nalazi na Marsu. Ova je planina ujedno i vulkan. Njegov se vrh nalazi 24 kilometara od razine tla, što ga čini gotovo 3 puta većim od Mount Everesta. Zanimljivo je da osoba koja na Zemlji teži 100 kilograma, na Marsu bi imala samo 38 kila. Na Marsu je i dan duži, a traje 24 sati i 39 minuta.

Usporeni Neptun

Neptun je najviše udaljen od nas i također je najsporiji u kretanju. Neptun je potrebno čak 164,79 godina (60.190 dana) kako bi orbitirao oko Sunca. Dakle, od kad je otkriven davne 1846, tamo je prošla samo jedna godina!

Sunce i Zemlja

Sunce je čak 300.000 puta veće od Zemlje. Razdaljina između Zemlje i Sunca se proteže na dugačkih 149.600.000 kilometara. I sunce se okreće: Čini potpunu rotaciju svakih 25-30 dana.

Hodanje po mjesecu

Naš mjesec je star čak 4,5 milijardi godina. Bilo kakvi tragovi koje je čovjek na mjesecu ostavio, primjerice otiske koraka, ostat će tamo zauvijek. Naime, na mjesecu nema vjetra koji bi mogao tragove pobrisati.

Jupiter je najveći planet u našem Sunčevom sustavu

Njegova je masa jednaka svim ostalim planetima zajedno, ali puta 2,468 ! Zapravo se radi o divu naspram ostalih planeta. Sastoji se u prvom redu od vodika i helija te malih količina raznih elemenata kao što su amonijak, metan i voda. Znanstvenici smatraju da postoji čak 67 satelita koji orbitiraju oko Jupitera, međutim samo ih je 53 imenovano.

Vidljivost

Neke planete je moguće vidjeti golim okom sa Zemlje,a to su: Venera, Merkur, Jupiter, Mars i Saturn. Njihova imena su također imena bogova rimsko grčke mitologije.

Saturnovi prsteni

Saturn nije jedini sa ovim dodatkom. Jupiter, Neptuni i Uran također posjeduju prsten. Uran ih ima čak 9, svi su veoma blještavi. Sastoje se od svemirske prašine i meteora, također ih je moguće vidjeti sa Zemlje.

Možda će vas zanimati

Svemir

Skupina znanstvenika došla je do novih saznanja u istraživanju supernove Tycho koja se dogodila prije više od 450 godina i bila je vidljiva golim...

Svemir

NASA-in rover Curiosity prije nekoliko je dana došao do nepobitnog dokaza da je nekoć postojala voda na Marsu. Taj je dokaz došao u obliku...

Astrofizika

Vrijeme se, kako ga mi razumijemo, nepovratno kreće iz prošlosti u budućnost. No, jedan međunarodni trio teorijskih fizičara sugerira da postoji više od jedne...

Astrofizika

Većina znanstvenika slaže se da je svemir započeo Velikim praskom. No, kako znamo da se nešto dogodilo prije toliko vremena? Svemir se širi Kad...