Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tajni život irskog morskog psa, psa mekuša

Oni rastu i do više od metra u dužinu, mogu težiti i do dvanaest kilograma i svakog se ljeta nakupljaju u plitkim vodama istočne obale Irske.

Unatoč tome, zvjezdani pas mekuš ostao je u Irskoj i dalje najmanje poznata vrsta morskog psa. No, zahvaljujući istraživačima na University College Dublin, čiji je rad sada objavljen u Journal of Fish Biology, to će se možda uskoro promijeniti. Dr. Edward Farrell, koji je nedavno diplomirao na UCD School of Biology & Environmental Science, proveo je četiri zadnje godine proučavajući ove neobične morske pse. Pod nadzorom dr. Stefana Mariani sa SBES-a i dr. Maurice Clarke s Marine Institute, projekt za doktorat uspješno je istražio dob, rast, razmnožavanje i identifikaciju vrste u sjeveroistočnom Atlantiku.

“Nevjerojatno je koliko se malo znalo o ovoj vrsti s obzirom na njihovu veličinu i brojnost u istočnoj obali”, rekao je Farrell. “Donedavno nismo ni bili sigurni s kojom vrstom imamo posla, ali smo razvili genetsku metodu koja nam je omogućila da potvrdimo da je to zvjezdani pas mekuš koji se pojavljuje u irskim vodama, a nije povezan s uobičajenim psima mekušima. Nakon što se to ustanovilo, bili smo u mogućnosti istražiti njihovu povijest života.” Zvjezdani pas mekuš prethodno je smatran vrstom koja brzo raste i rano sazrijeva, što znači da oni nisu bili od interesa za konzervaciju. Međutim, rezultati četverogodišnjega projekta pokazali su da zvjezdani pas mekuš u irskim vodama zapravo raste dvostruko sporije kao što je i prethodno procijenjeno i razmnožava se samo svake dvije godine, a ne godišnje kao što je slučaj u Mediteranu.

“Neki od rezultata su prilično zabrinjavajući za vrste, jer mužjaci ne sazrijevaju dok ne dosegnu 4-5 godina, a ženke sve dok ne napune 6 godina, kazao je Farrell.” Čini se da ženkama trebaju dvije godine kako bi završile reproduktivni ciklus . Mladi morski psi se razvijaju unutar ženke oko 12 mjeseci prije nego što se rode, nakon čega ženka ima razdoblje za odmaranje od oko još jedne godine dana prije nego što opet može postati ponovno gravidna. “Uz takvu sporu stopu razmnožavanja, neregulirani komercijalni ribolov može imati ozbiljan utjecaj na vrstu u kratkom vremenu, kao što je bio viđeno 1980. godine s ribolovom kučka. Kučak je nekad bio najbrojnija vrsta morskog psa na sjeveroistoku Atlantika, međutim oni su svi izlovljeni gospodarskim ribolovom te su sada na popisu kao kritično ugrožene na IUCN Redlist.

Zvjezdani pas mekuš nije tako vrijedna komercijalna vrsta u Irskoj, ali na kontinentu je visoko tražena čak i nakon dolaska francuskih brodova s trenutno oko 2 640 tona godišnje, potražnja je u porastu. Prethodno nepoznavanje njihovih osnovnih životnih povijesti na sjeveroistoku Atlantika spriječilo je razvoj strategije upravljanja i zaštite. Jednom brojna u Sredozemnom moru i južnim europskim vodama, godine izlovljavanja prouzročile su njihov nestanak iz mnogih njihovih područja. No u irskim vodama, zvjezdani pas mekuš čini se da povećava brojnost. Razlozi tomu još su nejasni, ali pružaju jedinstvenu priliku da pomognu u očuvanju ove zagonetne vrste.

Ovi rezultati projekta pokazuju da su zvjezdani psi mekuši više osjetljiviji na iskorištavanje nego što se to mislilo i sada su potrebne mjere upravljanja kako bi se osiguralo njihovo očuvanje. “Trenutno nema mjere upravljanja za ove vrste u europskim vodama, uglavnom zbog nedostatka bioloških informacija”, kaže Farrell. “Naš je glavni cilj bio prikupiti potrebne podatke. Nadam se da će se ovo sada koristiti kako bi se osigurala njihova održivost i kako bi se spriječilo ponavljanje prekomjerne eksploatacije u mediteranskim vodama.”

Stefano Mariani se smatra mjerodavnim za zaštitu tih morskih pasa u irskim vodama. “Psi mekuši imaju vrlo specijaliziranu prehranu: oni ne jedu ribu, hrane se školjkama na dnu i rakovima sa svojim osebujnim molariformnim zubima. Ove će životinje vjerojatno imati vrlo važnu ulogu u trofičnoj mreži.”. Zvjezdane pse mekuše također vrlo traže i cijene ribolovci, a oni sigurno pružaju dodatna uzbuđenja na našim obalama. “Dublin Bay nudi turistima priliku da lako promatraju dvije vrste tuljana”, zaključio je Mariani. “Trebamo biti ponosni na to da naša obala također pruža onima koji idu na plaže mogućnost kupanja uz lijepe i bezazlene morske pse. Ne postoji mnogo drugih mjesta poput ovoga u Europi”.

Izvor: Wiley-Blackwell

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Istraživači su kao glavni razlog pada populacije naveli pretjerani izlov.

Istraživači su otkrili posmrtne ostatke najstarije žrtve napada morskog psa koji su stari oko 3.000 godina. Stručnjaci sa Sveučilišta Oxford su do otkrića došli...

Svatko se nosi sa stresom na svoj način

Oglašavanje