Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Tajnom vatrogasnom operacijom spašeni prethistorijski australski stribori

Tajnom operacijom specijalnih vatrogasnih postrojbi u posljednji je čas pred naletom požara spašen posljednji lug volemije (australskog stribora), prethistorijske vrste drveća koje još nazivaju i živim fosilima.  

Manje od 200 stabala australskog stribora još živi u svijetu, skrivenih duboko u planinama sjeverno od Sydneyja, čija je okolina pogođena razronim požarima koji Australijom pustoše već mjesecima.

Kada se buktinja počela približavati posljednjim striborima, vatrogasci su zračnim tankerima izbacili protupožarni retardant i njime stvorili zaštitni prsten oko stabala, a potom se i spustili na planinu i uspostavili sustav navodnjavanja kako bi staništu osigurali vlagu, kazali su dužnosnici.

Matt Kean, ministar zaštite okoliša Novog Južnog Walesa, operaciju je nazvao “neviđenom operacijom zaštite okoliša”.

Za stribore se, među kojima su neki stariji od 200 milijuna godina, stariji od dinosaura, mislilo da su izumrli, sve do slučajnog otkrića ovog luga u sklopu nacionalnog parka Blue Mountain 1994. godina.

Kako bi se stabla zaštitila od turista, njihova lokacija je tajna.

“Ilegalni posjetitelji bili bi velika prijetnja opstanku volemija u divljini jer bi mogli poremetiti regeneraciju i donijeti neke bolesti koje bi za njih bile pogubne”, rekao je Kean.

Sjemenke stribora su distribuirane botaničkim vrtovima diljem svijeta kako bi se očuvala vrsta, jedna mladica je prije nekoliko godina stigla i u zagrebački Botanički vrt, ali lug u Australiji jedini je gdje stabla žive u divljini.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Znanstvenici sada žele napraviti veće dronove koji bi mogli nositi veći teret.

Ekologija i okoliš

Nizozemski ribarski brod FV Margiris, drugi najveći na svijetu, izbacio je više od 100.000 mrtvih riba u Atlantski ocean kod Francuske, formirajući plutajući tepih...

Ekologija i okoliš

Saudijska Arabija se obavezuje da će smanjiti svoj utjecaj na okoliš, iako se planirani vremenski okvir neće svidjeti kritičarima. Prestolonasljednik Mohammed bin Salam i...

Ekologija i okoliš

Svima nam je dobro poznata činjenica da bi se plastika trebala reciklirati. Upravo zato, boce, vrećice i ostale jednokratne plastične materijale odlažemo u posebne...

Oglašavanje