Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Teheran predstavio svog najnaprednijeg humanoidnog robota do sada

Eksperti sa Sveučilišta u Teheranu prije nešto više od 10 godina predstavili su prvu verziju robota po imenu Surena. Nešto malo poslije toga i verziju Surena II koja je mogla i hodati, dok se 2015. godine pojavila i Surena III.

Pet godina kasnije ekspertni tim predstavio je i Surenu IV – novog robota koji je daleko napredniji od svojih prethodnika. U videu možete vidjeti kako robot oponaša ljudsko ponašanje, hvata bocu vode i ispisuje svoje ime, piše IEEE Spectrum.

Možda je najzanimljivija funkcija sposobnost fotografiranja, pa je nova Surena uspjela napraviti selfie sa grupom ljudi koji joj prave društvo u kadru.

Surena IV je i pokretljivija, a pokreti su spretniji, i to zahvaljujući senzorima koji se nalaze u dnu mehaničkih stopala i olakšavaju kretanje po različitim površinama, tako što se svako stopalo odmah prilagođava podlozi. Brzina kretanja se popela na 0,7 kilometara na sat, što je napredak u odnosu na 0,3 kilometra koje je prelazila Surena III, prenosi PC Press.

Iako tvrtke kao što je Boston Dynamics prednjače na ovom polju s robotima poput Atlasa, Surena IV ipak bolje izbjegava padove, budući da se fokusira na kretanje cijelog tijela, a ne na odvojene cjeline, što je dobar preduvjet za daljnju uspješnu evoluciju i robote koji sve više sliče na svoje tvorce.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Jedan tim robota privremeno je brinuo o pacijentima u improviziranoj bolnici u Wuhanu, kineskom gradu odakle je počela epidemija. Služili su hranu, mjerili temperaturu...

Robotika

Ostvario je i odlične bodove.

Robotika

Jedna žena upravo je bila podvrgnuta prvoj u potpunosti automatiziranom postupku dentalnog implantiranja na svijetu. Kineski robot implantirao je umjetni zub u njena usta...

Robotika

Upoznajte prvu flotu robota s kolektivnim umom. Ovi roboti mogu se zakačiti jedan za drugog i povezati svoje individualne “živčane sustave” – mrežu veza...

Oglašavanje