Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Tehnologija koja stoji iza COVID cjepiva mogla bi biti od koristi i kod liječenja raka

Foto: Pixabay

Znanstvenici tvrde da bi tehnologija koja stoji iza cjepiva protiv COVID-19 mogla pomoći i u borbi protiv raka.

Istraživači su osmislili cjepivo od dvije doze, koje bi moglo ciljati tumore kod ljudi, odnosno proteine koji su prisutni na površini raznih vrsta stanica raka.

Kod testiranja cjepiva na miševima, povećan je broj antitumorskih T stanica koje napadaju kancerogene izrasline, pomažući tako u povećanju stope preživljavanja, piše Sky News.

Tim sa Sveučilišta u Oxfordu ishodio je dozvolu za provođenje ispitivanja na ljudima.

“Tehnologija cjepiva temeljena na virusnom vektoru izrazito je moćna. Posljednjih godina imali smo novi pristup liječenju raka, imunoterapiju, koja je pokazala izuzetne rezultate”, rekao je profesor Benoit Van den Eynde.

Ipak, profesor je objasnio da imunološki sustav nekih pacijenata ne reagira na to.

“Ideja je koristiti cjepivo koje se temelji na Oxford tehnologiji kako bi se imunološki sustav zaista naučio kako prepoznati stanice raka”, nadodao je Van den Eynde.

Istraživanje koje je provela grupa profesora Benoita Van den Eyndea na Ludwig institutu za istraživanje karcinoma, u suradnji s koautorima profesorom Adrianom Hillom i dr. Irinom Redchenko, objavljeno je u znanstvenom časopisu Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Spomenuto istraživanje budi nadu da bi tehnologija mogla povećati stopu preživljavanja kod ljudi oboljelih od karcinoma.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Kako istraživanje koje nam dolazi iz Barcelone pokazuje, izgleda da razina IgG protutijela, usmjerenih na šiljak SARS-CoV-2 ostaje stabilna i do 7 mjeseci nakon...

Biotehnologija

Istraživači sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Kini, radeći s vanjskim suradnicima, razvili su mikrorobote koji mijenjaju oblik, a koji su dizajnirani da budu...

Zdravlje i Medicina

Haemophilus influenzae je bakterija koja može uzrokovati smrtonosne infekcije kod djece, a i kod odraslih sa slabijim imunitetom. Nažalost, do sada nismo imali uspjeha...

Tehnologija

Tvrtka sa sjedištem u Münchenu izrazila je nadu da će započeti novu eru testiranja na koronavirus uz pomoć svog proizvoda koji skeniranjem oka za...

Oglašavanje