Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Tehnologija koja stoji iza COVID cjepiva mogla bi biti od koristi i kod liječenja raka

Foto: Pixabay

Znanstvenici tvrde da bi tehnologija koja stoji iza cjepiva protiv COVID-19 mogla pomoći i u borbi protiv raka.

Istraživači su osmislili cjepivo od dvije doze, koje bi moglo ciljati tumore kod ljudi, odnosno proteine koji su prisutni na površini raznih vrsta stanica raka.

Kod testiranja cjepiva na miševima, povećan je broj antitumorskih T stanica koje napadaju kancerogene izrasline, pomažući tako u povećanju stope preživljavanja, piše Sky News.

Tim sa Sveučilišta u Oxfordu ishodio je dozvolu za provođenje ispitivanja na ljudima.

“Tehnologija cjepiva temeljena na virusnom vektoru izrazito je moćna. Posljednjih godina imali smo novi pristup liječenju raka, imunoterapiju, koja je pokazala izuzetne rezultate”, rekao je profesor Benoit Van den Eynde.

Ipak, profesor je objasnio da imunološki sustav nekih pacijenata ne reagira na to.

“Ideja je koristiti cjepivo koje se temelji na Oxford tehnologiji kako bi se imunološki sustav zaista naučio kako prepoznati stanice raka”, nadodao je Van den Eynde.

Istraživanje koje je provela grupa profesora Benoita Van den Eyndea na Ludwig institutu za istraživanje karcinoma, u suradnji s koautorima profesorom Adrianom Hillom i dr. Irinom Redchenko, objavljeno je u znanstvenom časopisu Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Spomenuto istraživanje budi nadu da bi tehnologija mogla povećati stopu preživljavanja kod ljudi oboljelih od karcinoma.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Oduvijek smo znali za generalnu štetnost, ali dobro je imati konkretne studije.

Biologija

Dioba stanica temeljni je proces kod svih oblika života, koji se u većini slučajeva provodi ujednačeno i bez greške. Međutim, kada se dogode pogreške...

Wellness i prehrana

Potvrđena veza prekomjerne tjelesne težine i karcinoma

Mikrobiologija

Rezultati studije objavljene u časopisu The Journal of Clinical Investigation su otkrili što potiče kronični stres, a tako posljedično i rast matičnih stanica raka....

Oglašavanje