Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Tehnologija koja stoji iza COVID cjepiva mogla bi biti od koristi i kod liječenja raka

Foto: Pixabay

Znanstvenici tvrde da bi tehnologija koja stoji iza cjepiva protiv COVID-19 mogla pomoći i u borbi protiv raka.

Istraživači su osmislili cjepivo od dvije doze, koje bi moglo ciljati tumore kod ljudi, odnosno proteine koji su prisutni na površini raznih vrsta stanica raka.

Kod testiranja cjepiva na miševima, povećan je broj antitumorskih T stanica koje napadaju kancerogene izrasline, pomažući tako u povećanju stope preživljavanja, piše Sky News.

Tim sa Sveučilišta u Oxfordu ishodio je dozvolu za provođenje ispitivanja na ljudima.

“Tehnologija cjepiva temeljena na virusnom vektoru izrazito je moćna. Posljednjih godina imali smo novi pristup liječenju raka, imunoterapiju, koja je pokazala izuzetne rezultate”, rekao je profesor Benoit Van den Eynde.

Ipak, profesor je objasnio da imunološki sustav nekih pacijenata ne reagira na to.

“Ideja je koristiti cjepivo koje se temelji na Oxford tehnologiji kako bi se imunološki sustav zaista naučio kako prepoznati stanice raka”, nadodao je Van den Eynde.

Istraživanje koje je provela grupa profesora Benoita Van den Eyndea na Ludwig institutu za istraživanje karcinoma, u suradnji s koautorima profesorom Adrianom Hillom i dr. Irinom Redchenko, objavljeno je u znanstvenom časopisu Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Spomenuto istraživanje budi nadu da bi tehnologija mogla povećati stopu preživljavanja kod ljudi oboljelih od karcinoma.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Mediteranska prehrana je jedna od najzdravijih na svijetu, a znanstvenici su u jednoj studiji za Svjetski fond za istraživanje raka otkrili da snižava rizik...

Oboljenja i poremećaji

Karcinomi su povezani s dobi i javljaju se mnogo češće kod starih nego kod mladih ljudi. Članak čiji su autori iz Centra za rak...

Oboljenja i poremećaji

FDA upozorava kako je sve više slučajeva žena koje imaju rijedak oblik karcinoma povezan s implantatima u grudima. Brojka oboljelih još uvijek nije golema,...

Znanost

Otkako se pojavila na tržištu 2010. godine, gel manikura postala je najtraženija stvar u salonima za njegu noktiju diljem svijeta, a nije teško zaključiti...