Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Temperaturni kolaps: 2015. godina bit će najtoplija u povijesti

Klimatske promjene nezaustavljivo jurišaju k novim rekordima. Mjesec za mjesecom pristižu nova mjerenja, koja nadmašuju prethodna i čekaju da i ona, makar marginalno, ubrzo budu nadmašena.

Među svom silom neslavnih rekorda ističe se protekli listopad: prosječna temperatura cijelog planeta bila je za cijeli celzijev stupanj toplija od prosjeka za bilo koji deseti mjesec u povijesti ovakvih mjerenja (136 godina).

Ovo je još jedna loša vijest za, gledano iz klimatskog ugla, ionako jako lošu 2015.: sedam od deset najtoplijih mjeseci ikad zabilježenih dogodili su se ove godine, a protekli je mjesec ujedno i šesti mjesec zaredom koji je srušio globalni temperaturni rekord. Ovakav razvoj događaja osigurao je aktualnoj godini neslavnu titulu najtoplije u povijesti. Čini se kako se temperaturni utezi na vagi notornog 21. stoljeća slažu poput domina: od 15 najtoplijih godina u povijesti, njih 13 zabilježeno nakon 2000. godine.

Dakako, valja imati na umu kako porast temperature ima pomoć u vidu pojave El Nino – jednog od najjačih ikada – koji će tek krajem prosinca dosegnuti svoj vrhunac. Sva je prilika kako će zbog toga globalna prosječna temperatura i dalje rasti. El Nino je, inače, atmosfersko-oceanski fenomen koji se očituje u porastu temperature Tihog oceana, uslijed čega raste i temperatura atmosfere.

Razlog rekordnom rastu temperature odavna je poznat: riječ je o primarno ljudskom utjecaju. Stalni rast emisije stakleničkih plinova za rezultat ima globalno zagrijavanje atmosfere i oceana, što je proces koji se neće zaustaviti niti u desetljećima koja dolaze.

Izvor: CNN/NOAA/NASA

Možda će vas zanimati

Klima

Američki znanstvenici koji prate broj i kretanje medvjeda koji žive u područjima oko Arktičkog oceana tvrde da polarni medvjedi zbog klimatskih promjena napuštaju svoja...

Klima

Zapad SAD-a, koji postaje sve suši, zahvaćen je razarajućim požarima, dok se istok bori s problemom obilnih padalina, povremeno i uraganima, što u drugim...

Bakterije i virusi

Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da virus COVID-19 najbrže umire kad je izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti, iako navedeno istraživanje još uvijek nije objavljeno i...

Biologija

Znanstveno objašnjenje zimskog razloga za rat u kući.