Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Teoretski je nemoguće da živimo u računalnoj simulaciji, ustvrdili su fizičari s Oxforda

U slučaju da vas je ovo pitanje mučilo, konačno se možete opustiti. Tim teoretskih fizičara sa Sveučilišta Oxford pokazao je da život i stvarnost ne mogu biti puke simulacije koje bi generiralo masivno ekstraterestrijalno računalo.

Otkriće – neočekivano definitivno – proizvod je otkrivanja nove poveznice gravitacijskih anomalija i računalne kompleksnosti.
U radu objavljenom u časopisu Science Advances, Zohar Ringel i Dmitrij Kovrizhi pokazali su da je konstrukcija računalne simulacije određenog kvantnog fenomena koji se pojavljuje u metalima nemguća – ne samo praktično, nego i teoretski.

Znanstvenici su pokrenuli istraživanje jer su htjeli provjeriti je li moguće koristiti tehniku kvantni Monte Carlo za proučavanje kvantnog Hallovog efekta – fenomena u fizičkim sustavima koji imaju jaka magnetska polja i vrlo niske temperature, a koji se manifestira kao energetska struja koja teče preko temperaturnog gradijenta. Fenomen ukazuje na anomaliju u geometriji prostor-vremena.

Kvantne Monte Carlo metode koriste nasumično uzorkovanje kako bi analizirali kvantne probleme u kojima jednažbe ne mogu biti izravno izračunate.

Ringel i Kovrizhi pokazali su da će pokušaji uporabe kvantnog Monte Carla za modeliranje sustava s anomalijama, poput kvantnog Hallovog efekta, uvijek biti neizdvodljivi.

Otkrili su da se kompleksnost simulacije eksponencijalno uvećava s brojem čestica koje su simulirane.

Kad bi kompleksnost rasla linearno s brojem simuliranih čestica, udvostručenje broja čestica značilo bi i udvostručenje potrebne računalne snage. Ako kompleksnost, pak, raste na eksponencijalnoj skali – a količina računalne snage mora se udvostručiti svaki put kad se doda jedna čestica – zadatak vrlo brzo postaje nemoguć.

Znanstvenici su izračunali da bi samo pohrana informacija o nekoliko stotina elektrona zahtijevala računalnu memoriju koja bi fizički zahtijevala više atoma nego što postoji u svemiru.

Znanstvenici su istaknuli da postoji niz drugih poznatih kvantnih interakcija za koje još nisu pronađeni algoritmi prediktivnog modeliranja. Također, smatraju kako za neke od ovih interakcija algoritmi možda i ne mogu biti pronađeni.

S obzirom na fizički nemoguću količinu računalnih groktaja potrebnih za pohranu informacija za samo jednog člana ovog podseta, strahovanja da i ne znajući živimo u nekoj prostranoj verziji Matrixa konačno mogu utihnuti.

Možda će vas zanimati

Fizika

Otkada je austrijski znanstvenik Erwin Schrödinger stavio (u teoriji) svoju “nesretnu” mačku u kutiju, njegovi kolege fizičari koriste nešto što se zove kvantna teorija,...

Fizika

Fizika je ogromno, kompleksno polje. Također je i jedno od najfascinantnijih, baveći se svime od crnih rupa i crvotočina do kvantne teleportacije i gravitacijskih...

Fizika

Vrijeme se kreće samo u jednom smjeru, prema naprijed – ili? Fizičari ovu ideju nazivaju „strelica vremena“, a čini se da je ideja jednosmjernog...

Fizika

Kvantna teorija, prvi put predložena prije gotovo 90 godina, konačno je potvrđena, potencijalno potičući nove pristupe u različitim područjima poput medicinskih biosenzora i skladištenja...