Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Test urina za rano otkrivanje raka gušterače može za 60 posto povećati izglede za preživljavanje

Prvi test urina za rano otkrivanje raka gušterače prije pojave simptoma smrtonosne bolesti pokazuju da se za 60 posto mogu povećati izgledi za preživljavanje oboljelih, predviđa znanstvenica koja je deset godina radila na tom istraživanju, prenosi portal Mail Online.

Oboljeli od raka gušterače imaju najmanju stopu preživljavanja i samo pet posto pacijenata preživi pet godina nakon dijagnosticiranja.

Test razvijen na Sveučilištu Queen Mary iz Londona može otkriti znakove bolesti u najranijem stadiju

Znanstvenici se nadaju da test može poboljšati stopu preživljavanja ‘tihog ubojice’ kakav je rak gušterače koji se često dijagnosticira prekasno, otprilike u 60 posto slučajeva.
Prva ispitivanja, a pokazala su se točnima u 90 posto slučajeva, pokazala su da test može upozoriti na pojavu bolesti pet godina prije pojave simptoma.

Rezultati su gotovi u roku od 24 sata i vodeća humanitarna udruga za rak pozdravila je test kao prekretnicu »očajnički potrebnu« u borbi protiv te zloćudne bolesti.

Profesorica Tatjana Crnogorac-Jurčević radila je deset godina na razvoju tog testa koji tek treba dobiti ime.

»Rak gušterače vjerojatno raste deset godina ili dulje i stoga test koji bi mogao otkriti bolest otvara velik ‘prozor mogućnosti«, rekla je za Mail Online.

»Za sada možemo otkriti rak tek u kasnijem stadiju«, rekla je i naglasila »Ako možemo otkriti rak gušterače u vrijeme kada je još operabilan i kada su tumori maleni i nisu se proširili na druge organe, moguće je znatno utjecati na stopu preživljavanja pacijenata«.

»Odstranjenje tumora veličine 1 centimetra ili manjih može povećati stopu petogodišnjeg preživljavanja za 60 posto«, kazala je profesorica Crnogorac-Jurčević.

Testom se mjere tri proteina – LYVE1, TFF1 i REG1B – koji se izlučuju u tijelo pri raku gušterače i prisutni su u urinu.

Znanstvenici sa Sveučilišta Queen Mary testirali su biomarkere na ljudskim uzorcima i svoj su rad objavili u časopisu Clinical Cancer Research 2015., a test će sada biti klinički ispitan i obuhvatiti 3000 sudionika.

Ta bi studija trebala potrajati oko četiri godine, no ako se pokaže uspješnom, bit će spremna da se odmah primijeni, bude li odobrena.

Profesorica Crnogorac-Jurčević napominje da »u oko deset posto oboljelih od raka gušterače postoje obiteljske predispozicije«.

Rak gušterače svake godine pogađa 9100 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu i 56.770 u Sjedinjenim Državama, prema procjenama.

Četvrtina pacijenata s tom bolešću umire za mjesec dana od postavljanja dijagnoze, a tri četvrtine umiru u roku od godine dana.

»Neinvazivni test koji može pomoći postaviti ranu dijagnozu očajnički je potreban ako se nadamo većem preživljavanju pacijenata u idućim desetljećima«, rekao je Dr. Chris MacDonald, voditelj Istraživačkog centra za rak gušterače.

Napominje da je »rak gušterače nejverojatno vješt u prikrivanju i njegovi nejasni simptomi poput bolesti leđa ili loše probave, golem su izazov za liječnike. Prečesto bolest prolazi neopaženo sve dok ne bude tragično prekasno za pacijente«.

Stoga je test urina dobar primjer invoativnog istraživanja, ocijenio je MacDonald, jer rak gušterače »je oblik raka koji najbrže ubija, a desetljeća nedovoljnog financijskog ulaganja u istraživanja razlog su što do sada nije ostvaren napredak koji tako očajnički trebamo«.

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Energija i gorivo

Kako baterija funkcionira tema je koja postaje sve važnija u našem svakodnevnom životu. Od pametnih telefona i prijenosnih računala do električnih automobila i pametnih...

Klima

Zemlja postoji već 4,5 milijardi godina i prošla je kroz mnoge promjene. Od početne užarene kugle magme, Zemlja se ohladila i formirala prve tektonske...