Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Test urina za rano otkrivanje raka gušterače može za 60 posto povećati izglede za preživljavanje

Prvi test urina za rano otkrivanje raka gušterače prije pojave simptoma smrtonosne bolesti pokazuju da se za 60 posto mogu povećati izgledi za preživljavanje oboljelih, predviđa znanstvenica koja je deset godina radila na tom istraživanju, prenosi portal Mail Online.

Oboljeli od raka gušterače imaju najmanju stopu preživljavanja i samo pet posto pacijenata preživi pet godina nakon dijagnosticiranja.

Test razvijen na Sveučilištu Queen Mary iz Londona može otkriti znakove bolesti u najranijem stadiju

Znanstvenici se nadaju da test može poboljšati stopu preživljavanja ‘tihog ubojice’ kakav je rak gušterače koji se često dijagnosticira prekasno, otprilike u 60 posto slučajeva.
Prva ispitivanja, a pokazala su se točnima u 90 posto slučajeva, pokazala su da test može upozoriti na pojavu bolesti pet godina prije pojave simptoma.

Rezultati su gotovi u roku od 24 sata i vodeća humanitarna udruga za rak pozdravila je test kao prekretnicu »očajnički potrebnu« u borbi protiv te zloćudne bolesti.

Profesorica Tatjana Crnogorac-Jurčević radila je deset godina na razvoju tog testa koji tek treba dobiti ime.

»Rak gušterače vjerojatno raste deset godina ili dulje i stoga test koji bi mogao otkriti bolest otvara velik ‘prozor mogućnosti«, rekla je za Mail Online.

»Za sada možemo otkriti rak tek u kasnijem stadiju«, rekla je i naglasila »Ako možemo otkriti rak gušterače u vrijeme kada je još operabilan i kada su tumori maleni i nisu se proširili na druge organe, moguće je znatno utjecati na stopu preživljavanja pacijenata«.

»Odstranjenje tumora veličine 1 centimetra ili manjih može povećati stopu petogodišnjeg preživljavanja za 60 posto«, kazala je profesorica Crnogorac-Jurčević.

Testom se mjere tri proteina – LYVE1, TFF1 i REG1B – koji se izlučuju u tijelo pri raku gušterače i prisutni su u urinu.

Znanstvenici sa Sveučilišta Queen Mary testirali su biomarkere na ljudskim uzorcima i svoj su rad objavili u časopisu Clinical Cancer Research 2015., a test će sada biti klinički ispitan i obuhvatiti 3000 sudionika.

Ta bi studija trebala potrajati oko četiri godine, no ako se pokaže uspješnom, bit će spremna da se odmah primijeni, bude li odobrena.

Profesorica Crnogorac-Jurčević napominje da »u oko deset posto oboljelih od raka gušterače postoje obiteljske predispozicije«.

Rak gušterače svake godine pogađa 9100 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu i 56.770 u Sjedinjenim Državama, prema procjenama.

Četvrtina pacijenata s tom bolešću umire za mjesec dana od postavljanja dijagnoze, a tri četvrtine umiru u roku od godine dana.

»Neinvazivni test koji može pomoći postaviti ranu dijagnozu očajnički je potreban ako se nadamo većem preživljavanju pacijenata u idućim desetljećima«, rekao je Dr. Chris MacDonald, voditelj Istraživačkog centra za rak gušterače.

Napominje da je »rak gušterače nejverojatno vješt u prikrivanju i njegovi nejasni simptomi poput bolesti leđa ili loše probave, golem su izazov za liječnike. Prečesto bolest prolazi neopaženo sve dok ne bude tragično prekasno za pacijente«.

Stoga je test urina dobar primjer invoativnog istraživanja, ocijenio je MacDonald, jer rak gušterače »je oblik raka koji najbrže ubija, a desetljeća nedovoljnog financijskog ulaganja u istraživanja razlog su što do sada nije ostvaren napredak koji tako očajnički trebamo«.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Cjepiva protiv koronavirusa, lažni negativni testovi i COVID putovnice prodaju se na dark webu. Cijene se kreću između 500 i 750 dolara za dozu...

Svemir

Prvi test rakete proveden je sredinom siječnja i tom prilikom su aktivirana sva četiri RS-raketna motora.

Bakterije i virusi

Sustav nazvan Diagnovir postiže 99% pouzdane rezultate u samo 10 sekundi.

Bakterije i virusi

Za otkrivanje novog načina testiranja znanstvenici su koristili otopinu kojom su osobe zaražene koronavirusom ispirale usta.

Oglašavanje