Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Tetovaže ostavljaju nanočestice metala u limfnim čvorovima

Veza kroma, nikla i potencijalnih alergijskih reakcija

Tetoviranje može rezultirati unošenjem metalnih nanočestica u limfne čvorove. Pretpostavljalo se da kontaminacija dolazi od tinte, međutim, nova studija je pokazala kako to nije slučaj.

Znanstvenici su, naime, otkrili kako tragovi nikla i kroma iz limfnih čvorova tetoviranih ljudi zapravo potječu iz igle mašine za tetoviranje, kako je objavljeno u časopisu Particle and Fiber Toxicology.

Znanstveni tim Saveznog instituta za procjenu rizika u Njemačkoj započeo je svoju istragu proučavanjem tkiva preminulih osoba. U limfnim čvorovima tetoviranih pokojnika pronađene su čestice željeza, kroma i nikla veličine od 50 nanometara do 2 mikrometra. Nanočestice su često potencijalno opasnije od krupnijih čestica.

Na njihovo iznenađenje, nabrojani metali nisu bili uobičajeni u tinti pa su počeli tražiti drugi izvor.

„Testirali smo oko 50 uzoraka tinte bez pronalaska takvih metalnih čestica, a zatim smo razmišljali o testiranju igle i to je bio naš eureka trenutak “, objasnila je Ines Schreiver, znanstvenica iz Saveznog instituta za procjenu rizika.

Dublja analiza pokazala je kako zelene, plave i crvene tinte za tetovažu sadrže bijeli pigment – titanijev dioksid koji se može taložiti iglom. Crna tinta, međutim, ne sadrži ovaj pigment.

Ovo otkriće moglo bi pomoći objasniti zašto tetovaže mogu povremeno izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Što se tiče većih zdravstvenih posljedica, trenutno je malo dokaza koji bi sugerirali da su tetovaže povezane sa zdravstvenim problemima.

“Nažalost, danas ne možemo utvrditi točan utjecaj na ljudsko zdravlje i mogući razvoj alergije koji proizlaze iz trošenja igala za tetoviranje”, dodala je Schreiver.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...