Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Tibet se razdvaja na dva dijela?

Foto: Pexels

Kretanje indijske tektonske ploče uzrokuje rast Himalaje, ali isti proces možda također cijepa Tibet na dva dijela, otkrili su geofizičari.

Već se znalo da Himalaja raste jer se ispod planinskog lanca sudaraju indijska i euroazijska kontinentalna tektonska ploča, piše LiveScience. Obično, kada se dvije tektonske ploče sudare, ona gušća sklizne ispod druge u fenomenu koji se naziva subdukcija. Međutim, budući da su dvije kontinentalne ploče slične gustine, geoznanstvenici nisu sasvim sigurni koja će ploča završiti na drugoj.

Kontinentalne ploče su debele i plutaju za razliku od gušćih oceanskih ploča. To znači da se ne potapaju lako u plašt tijekom sudara. Neki znanstvenici vjeruju da bi se indijska ploča mogla oduprijeti uranjanju u plašt dok je nastavila vodoravno kliziti ispod Tibeta, piše časopis Science.

Međunarodni tim geofizičara analizirao je potresne valove ispod Tibeta i ukazao na drugu mogućnost koja zauzima sredinu između dva scenarija. Postoji velika vjerojatnost da se indijska ploča “rasloji” dok klizi ispod euroazijske ploče, pri čemu se gusti donji dio prve ljušti od vrha. Nadalje, također su pronašli dokaze za pukotinu na granici između oguljenog dijela ploče i netaknute euroazijske ploče.

Prema istraživačima, nije bilo poznato da se kontinenti mogu ponašati na ovaj način i da bi to moglo iz temelja promijeniti znanost o Zemlji. Istraživanje je predstavljeno na godišnjem sastanku Američke geofizičke unije i moglo bi pomoći znanstvenicima da bolje razumiju nastanak Himalaja, a u budućnosti bi moglo pomoći i boljem razumijevanju opasnosti od potresa u regiji.

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Zemlja

Znanstvenici iz Njemačke i Švicarske koristili su se računalnim simulacijama kako bi analizirali na koji su način tektonske ploče evoluirale na Zemlji tijekom posljednjih...

Znanost

Bez obzira na silne „znanstvene rasprave” koje se odvijaju preko medija, znanstvenici se ne spore oko toga postoji li evolucija (postoji), mijenja li se...