Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ovisnost i liječenje

Tinejdžeri manje konzumiraju marihuanu kad je legalizirana

Sukladno posljednjoj studiji, tinejdžeri manje konzumiraju marihuanu na područjima na kojima je legalizirana.

Znanstvenici Sveučilišta Montana State analizirali su tako ankete zdravstvenih agencija koje su ispunjavali američki tinejdžeri između 1993. i 2017.

Premda se, ukupno gledajući, posljednjih godina povećala konzumacija marihuane među mlađom populacijom SAD-a, istraživači su zapazili da se korištenje kanabisa među tinejdžerima smanjilo gotovo 10% u onim državama u kojima je legalizirana konzumacija marihuane u rekreacijske svrhe.

U SAD-u su 33 države legalizirale medicinski kanabis, dok je 10 država legaliziralo i rekreativnu uporabu marihuane. Konzumacija kanabisa i dalje je nezakonita u svim državama za osobe mlađe od 18 godina.

Ekonomist Mark Anderson sa Sveučilišta Montana State smatra kako bi ova studija “trebala suzbiti zabrinutost da će se s vremenom među tinejdžerima povećati konzumacija lakih droga”.

Dodao je kako tijekom studije nije zapažena razlika u količini konzumacije nakon legalizacije medicinskog kanabisa, smanjenje korištenja uočeno je samo na onim područjima na kojima je marihuana legalizirana u rekreativne svrhe.

S jedne strane, rezultati dotične studije potvrđuju prethodno istraživanje iz prosinca prošle godine u kojem se konzumacija kanabisa među tinejdžerima u Washingtonu smanjila nakon legalizacije 2012. godine.

Međutim, istraživanje iz Colorada iz 2018. je utvrdilo da je broj učenika srednjih škola koji su rekli da su koristili kanabis ostao isti nakon što je ta država 2014. legalizirala konzumaciju marihuane u rekreativne svrhe.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...