Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Ovisnost i liječenje

Tinejdžeri manje konzumiraju marihuanu kad je legalizirana

Sukladno posljednjoj studiji, tinejdžeri manje konzumiraju marihuanu na područjima na kojima je legalizirana.

Znanstvenici Sveučilišta Montana State analizirali su tako ankete zdravstvenih agencija koje su ispunjavali američki tinejdžeri između 1993. i 2017.

Premda se, ukupno gledajući, posljednjih godina povećala konzumacija marihuane među mlađom populacijom SAD-a, istraživači su zapazili da se korištenje kanabisa među tinejdžerima smanjilo gotovo 10% u onim državama u kojima je legalizirana konzumacija marihuane u rekreacijske svrhe.

U SAD-u su 33 države legalizirale medicinski kanabis, dok je 10 država legaliziralo i rekreativnu uporabu marihuane. Konzumacija kanabisa i dalje je nezakonita u svim državama za osobe mlađe od 18 godina.

Ekonomist Mark Anderson sa Sveučilišta Montana State smatra kako bi ova studija “trebala suzbiti zabrinutost da će se s vremenom među tinejdžerima povećati konzumacija lakih droga”.

Dodao je kako tijekom studije nije zapažena razlika u količini konzumacije nakon legalizacije medicinskog kanabisa, smanjenje korištenja uočeno je samo na onim područjima na kojima je marihuana legalizirana u rekreativne svrhe.

S jedne strane, rezultati dotične studije potvrđuju prethodno istraživanje iz prosinca prošle godine u kojem se konzumacija kanabisa među tinejdžerima u Washingtonu smanjila nakon legalizacije 2012. godine.

Međutim, istraživanje iz Colorada iz 2018. je utvrdilo da je broj učenika srednjih škola koji su rekli da su koristili kanabis ostao isti nakon što je ta država 2014. legalizirala konzumaciju marihuane u rekreativne svrhe.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ovisnost i liječenje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh