Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tinejdžeri svaki dan jedu sve više soli – pizza najveći krivac

Foto: Pixabay

Svakodnevno konzumiranje manjih količina soli tijekom adolescentske dobi može smanjiti visoki krvni tlak, bolesti srca i moždani udar u odrasloj dobi, navodi se u istraživanju predstavljenom na American Heart Association`s Scientific Sessions 2010.

Provedbom sofisticirane računalne analize, istraživači su na državnoj razini projicirali zdravstvene učinke manjeg unosa soli dobivene iz obrađene hrane, za čitava 3 grama, koju tijekom adolescencije konzumiraju podjednako dječaci i djevojčice. Tinejdžeri svaki dan jedu sve više soli – preko 9 grama (3.800 miligrama natrija) – više od bilo koje druge dobne skupine, navode istraživači. American Heart Association preporučuje ne više od 1500 mg natrija dnevno za većinu Amerikanaca. Smanjenjem unosa soli, uz svakodnevno konzumiranje po 3 grama kod tinejdžera, istraživači su računalnim modelom projicirali izračun od 44-63%-tno (380.000 do 550.000) smanjenje broja hipertenzivnih tinejdžera i mladih odraslih osoba. Procjenjuju 30 do 43%-tno smanjenje (2,7 – 3,9 milijuna) u broju hipertoničara u dobi od 35 do 50 godina.

“Smanjenje količine soli koja je već dodana hrani koju jedemo znači da će tinejdžeri živjeti još mnogo godina bez hipertenzije”, rekla je dr.sc. Kirsten Bibbins-Domingo, vodeća autorica studije i izvanredni profesor medicine i epidemiologije na University of California, San Francisco. “Dodatna korist pravovremenog smanjenja potrošnje soli jest da ćemo, nadamo se, promijeniti očekivanja o tome kakvog bi okusa hrana trebala biti, najbolje bi bilo kada bi bila što manje slana”. Svakodnevno smanjenje unosa soli od samo jednog grama rezultira smanjenjem sistoličkog krvnog tlaka za 0,8 mm Hg, govori Bibbins-Domingo. “Smanjenjem unosa soli kroz prehranu tijekom adolescencije sa prosječno 9 na 6 grama dječaci i djevojčice dosegnut će odgovarajuću razinu unosa soli.”

Dugoročna zdravstvena korist, do razdoblja kada će tinejdžeri napuniti 50 godina uključuje:

§ 7-12 %-tno smanjenje koronarnih bolesti srca (120.000 do 210.000)
§ 8-14 %-tno smanjenje srčanog udara (36000 do 64000)
§ 5-8 %-tno smanjenje moždanog udara (16000 do 28000)
§ 5-9 %-tno smanjenje smrti od bilo kojeg uzroka (69.000 do 120.000)

Oko 80% soli dolazi iz obrađene ili pripremljene hrane – od čega 35% kroz žitarice, kruh i peciva.

“Skriveni rezervoari soli u našoj prehrani su kruh i žitarice, konzervirana hrana i začini, te naravno brza hrana”, navodi Bibbins-Domingo, ujedno i suravnateljica UCSF Center for Vulnerable Populations. “Većina soli koju jedemo ne dolazi iz naše soljenke, već je sol prethodno sadržana u hrani koju jedemo.” Pizza je najveći krivac po pitanju soli kada je riječ o mladima, navodi se u podacima National Center for Health Statistics.

Proizvođači bi trebali nastaviti sa smanjenjem zastupljenosti soli u prehrani, u suradnji s lokalnim, državnim i saveznim regulatornim agencijama, govori ona. Mnoge velike tvrtke već su pristupile National Sodium Reduction initiative te su dobrovoljno pristale raditi s nižim sadržajem soli zastupljene u obrađenoj i gotovoj hrani.

Izvor: American Heart Association

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Stigli rezultati jedne velike studije

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Warwicku proučavali su blagotvorne učinke jagoda na kardiovaskularno zdravlje ljudi, osobito na to kako jagode mogu spriječiti razvoj bolesti...

Znanost

Bez mirisa, hrana postaje neukusna i bljutava, a miris može utjecati i na naš metabolizam. Istraživači su otkrili da miševi bez osjeta mirisa gube...

Biotehnologija

Mikroplastika je brzorastući onečišćivač koji, zbog svoje sveprisutnosti u okolišu i štetnosti po čovjeka i životinje, izaziva veliku zabrinutost javnosti. Međutim, dobra vijest dolazi...

Advertisement