Connect with us

Hi, what are you looking for?

Znanost

Tjelovježba može zaštititi mozak od Alzheimerove bolesti

Foto: Pixabay

Mnoga istraživanja su dokazala kako tjelovježba povoljno djeluje na ljudsko zdravlje, a sjedilački način života može izazvati pojavu raznih vrsta bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti ili karcinom.

O dobrobitima tjelovježbe se ne prestaje govoriti, a u prilog tome ide i nova studija u kojoj su znanstvenici dokazali kako redovita fizička aktivnost može pridonijeti u očuvanju zdravlja mozga posebice kada se radi o Alzheimerovoj bolesti.

Ovu studiju su proveli stručnjaci s Instituta O’Donnell Brain u Texasu, a objavljena je u časopisu Journal of Alzheimer’s Disease. U istraživanju su sudjelovali mahom stariji pacijenti, njih 81 ukupno. 26-ero je imalo normalne kognitivne funkcije, a 55-ero ih je pokazivalo rane znakove Alzheimerove bolesti kao što su, primjerice, početak gubitka pamćenja ili kognitivna oštećenja.

Kako bi odredili stupanj fizičkog zdravlja, znanstvenici su mjerili maksimalni unos kisika tijekom vježbanja. Potom su snimali mozak zbog mjerenja funkcionalnosti bijele tvari. Osim toga, provodili su testove pamćenja i druge vrste kognitivnih testova kako bi izmjerili moždane aktivnosti.

Prema mišljenju znanstvenika, ključ se nalazi u bijeloj tvari tj. skupinama živaca ili aksona koji se nalaze u dubljem tkivu. Oni su uočili vezu između nekretanja i slabije bijele tvari, a to je sve ukazivalo na slabije kognitivne sposobnosti. Rezultati istraživanja pokazuju kako slaba tjelovježba ubrzava propadanje živaca u mozgu, pri čemu dolazi do kognitivnog propadanja.

Neurolog Kan Ding smatra kako ovo istraživanje podržava pretpostavku da bi tjelovježba mogla poboljšati zdravlje mozga i usporiti proces starenja.

Znanstvenici kažu: “Ono što je loše za vaše srce, loše je i za vaš mozak.” Tjelovježba mi mogla biti dobar način usporavanja ili uklanjanja utjecaja Alzheimerove bolesti. Potrebno je napraviti još studija koje su slične ovoj kako bi se pronašao pravi način koji bi mogao spriječiti Alzheimerovu bolest.

Možda će vas zanimati

Jeste li ikad razbijali glavu oko toga gdje ste ostavili ključeve od automobila? Kada ih konačno nađete, možete zahvaliti hipokampusu, dijelu mozga odgovornom za...

Konačno smo završili s pisanjem članka. Znojimo se oko izbora riječi i njihove organizacije kako bi najučinkovitije prenijeli poruku teksta. Češljamo tekst u potrazi...

Tehnologija

Istraživači s Imperial College u Londonu u Velikoj Britaniji razvili su fleksibilni sustav katetera koji je dizajniran da omogući pristup i liječenje dubokih područja...

Ribe iz porodice Gasterosteidae (koljuške) poznate su po mužjacima koji brinu za svoje potomstvo, dok ženke to ne čine. Kako ujedno mužjaci imaju i...

Advertisement