Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost za početnike

Tko je izumio video igre?

Ne postoji samo jedan jedini izumitelj video igara. Postoji više mogućih pionira u ovom području, sve ovisno o shvaćanju pojma video igre.

video-igre

„Ocem video igara“ smatra se Ralph H. Baer, priznati izumitelj video igara. Tijekom 1951. godine došao je na ideju da se video igre uključe u televizijski set, ali ta ideja nije prošla kod njegovih nadređenih. On je idejni začetnik i autor video igre „Magnavox Odyssey“ koja je u počecima bila poznata kao „Brown Box“.  Ona se smatra prvom video igrom na konzoli  koja je također koristila „svjetlosni pištolj“, sličan pištolju koji je koristio Nintendo u svima znanoj video igri „Duck hunt“. Tijekom 2006. godine, Ralph je primio Nacionalnu medalju za tehnologiju (engl.  National Medal of Technology) za svoj značajan doprinos industriji video igara, odnosno za kreiranje početne konzole za video igre i proširivanje industrije video igara.

Prije Ralphovog izuma, neki su izumitelji imali slične ideje u pokušajima kreiranja video igre. Iako se Ralph smatra ocem video igara, prvu elektroničku interaktivnu igru osmislili su Thomas T. Goldsmith i Eastle Ray Mann 1947. godine. Igra je bila u obliku simulatora projektila koji je bio inspiriran radarskim zaslonima iz Drugog svjetskog rata. Taj je uređaj izrađen uz pomoć katodne cijevi. Kako bi se smjestila točka na ekran koristili su se analogni sklopovi, a ne digitalni. Također grafika je bila nepostojeća, pa su se točke na ekranu prekrivale kako bi se „igrala igrica“.

Treba spomenuti i fizičara Willyja Higginbothama koji je 1958. godine izumio prvu „tenisku igru“ na osciloskopu, kako bi spriječio posjetitelje u svom laboratoriju da se dosađuju. Dva su se igrača koristila odvojenim kontrolama koje su bile spojene na analogno računalo.

Međutim, 1961. godina se smatra godinom nastanka prve video igre. Steve Russell, student na MIT-u (engl. Massachusetts Institute of Technology), koristio je digitalni PDP – 1 (prvo računalo, u dizajnu Bena Gurleyja) kako bi kreirao „Spacewar“. Iako je grafika bila iznimno primitivna, bila je to prva prepoznatljiva video igra koja je zaista pokazala što se sve može s konceptom video igre.  „Spacewar“ je inspirirao Nolana Bushnella da osmisli verziju „Spacewar“ koja bi se mogla igrati na kućnom TV-u. Nastankom njegove video igre „Computer Space“, prva video igra za igranje kod kuće i prva arkadna igra, je rođena.

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

U inat roditeljima koji smatraju da bi njihova djeca trebala provoditi više vremena učeći, a manje igrajući videoigrice, jedna studija pokazuje da igranje akcijskih...

Računarstvo i internet

Mnogi znanstvenici su se pitali (a neki i ozbiljno teoretizirali o tome) kakav bi osjećaj bio putovati brzinom svjetlosti, a ekipa razvojnih programera iz...