Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Tom Ford nudi nagradu od 1,2 milijuna dolara za izum biorazgradive plastike

Foto: Pixabay

Svima nam je dobro poznata činjenica da bi se plastika trebala reciklirati. Upravo zato, boce, vrećice i ostale jednokratne plastične materijale odlažemo u posebne kante predviđene za to. No, ono što mnogi od nas ne shvaćaju jest da se velik dio te plastike zapravo nikada neće reciklirati.

Unatoč našoj dobroj namjeri, velik postotak plastike ionako će završiti na odlagalištima otpada, a dio toga će u konačnici završiti u oceanima. Od 11 milijuna metričkih tona plastike koja pluta oceanom, čak 46% je tanka, prozirna, savitljiva plastika od koje su rađene vrećice za sendviče, prozirne folije, omoti i slično. Takva plastika čak i kad je adekvatno odložena, baca se jer može zaglaviti opremu za recikliranje i usporiti proces.

Sve to pokazuje kako recikliranje ne može biti savršeno i dostatno rješenje kad je riječ o problemu s plastikom.

Krajem prošle godine, Tom Ford najavio je partnerstvo s organizacijom Lonely Whale i njihovim savjetodavnim ogrankom 52HZ za pokretanje nagrade za plastičnu inovaciju. Natjecanje potiče dizajnere, proizvođače i izumitelje na stvaranje biološki razgradive alternative plastičnom filmu. Za razliku od postojeće razgradive plastike, koja se mora kompostirati, biološki razgradiva bi se prirodno razgradila u tlu ili oceanu bez ljudske intervencije, prenosi Vogue.

Glavna nagrada iznosi 1,2 milijuna dolara, uz potporu investitora u njenom dostavljanju na tržište do 2025. godine. Poziv na prijavu na natjecanje objavljen je i na službenom Instagram profilu Tom Ford brenda, a natjecanje traje do 24. listopada.

“Plastika ulazi u naš život na minutu, ali nastavlja dalje kao otpad i nikada zaista ne nestaje. Fordova nagrada za plastičnu inovaciju prilika je za stvaranje novog početka i promociju rješenja proporcionalnih problemu zagađenja plastikom”, objasnila je dr. Dune Ives, izvršna direktorica Lonely Whalea.

U narednim mjesecima, Ford će pregledavati prijave s vijećem sudaca. Surađivat će sa stručnjacima i znanstvenicima koji se bave oceanom, materijalima i razvojem proizvoda, kako bi osigurali da pobjednička prijava može zaista zamijeniti tankoslojnu plastiku.

“U svijetu ima toliko kreativnosti, talenta i inovacija, a potrebna je samo jedna nevjerojatna ideja i napor da se iskoristi potencijal kako bi se omogućilo nemoguće. Potaknuo bih sve izumitelje koji osjećaju strast za ono što rade da zaista vjeruju u svoju sposobnost da promijene svijet. Okoliš očajnički treba rješenje za plastični otpad, tako da je na nama da zajedno razvijemo inovativno rješenje koje će okoliš učiniti sigurnijim za generacije koje dolaze”, objasnio je i zaključio Ford.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

U ožujku 2019. godine, prizor iz jugozapadnog dijela Australije šokirao je svjetsku javnost. Dvanaest kitova ubojica odlučno je napalo jednog od najvećih stanovnika našeg...

Kemija

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) udružili su snage s kolegama sa Sveučilišta u Cagliariju kako bi istražili načela kemijskih reakcija potaknutih mehaničkom silom. Rezultati...

Ekologija i okoliš

Ocean Cleanup je na misiji uklanjanja plastičnog otpada iz oceana. Ovaj projekt obnove oceana nedavno je prošao još jednu veliku prekretnicu. Prema objavi na...

Biljke i životinje

Tvrtka za laboratorijski uzgoj mesa stvorila je mesnu okruglicu od mamuta, “oživljavajući” meso davno izumrle životinje. Cilj ovog projekta je prikazati kakav potencijal ima...