Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Tom Ford nudi nagradu od 1,2 milijuna dolara za izum biorazgradive plastike

Foto: Pixabay

Svima nam je dobro poznata činjenica da bi se plastika trebala reciklirati. Upravo zato, boce, vrećice i ostale jednokratne plastične materijale odlažemo u posebne kante predviđene za to. No, ono što mnogi od nas ne shvaćaju jest da se velik dio te plastike zapravo nikada neće reciklirati.

Unatoč našoj dobroj namjeri, velik postotak plastike ionako će završiti na odlagalištima otpada, a dio toga će u konačnici završiti u oceanima. Od 11 milijuna metričkih tona plastike koja pluta oceanom, čak 46% je tanka, prozirna, savitljiva plastika od koje su rađene vrećice za sendviče, prozirne folije, omoti i slično. Takva plastika čak i kad je adekvatno odložena, baca se jer može zaglaviti opremu za recikliranje i usporiti proces.

Sve to pokazuje kako recikliranje ne može biti savršeno i dostatno rješenje kad je riječ o problemu s plastikom.

Krajem prošle godine, Tom Ford najavio je partnerstvo s organizacijom Lonely Whale i njihovim savjetodavnim ogrankom 52HZ za pokretanje nagrade za plastičnu inovaciju. Natjecanje potiče dizajnere, proizvođače i izumitelje na stvaranje biološki razgradive alternative plastičnom filmu. Za razliku od postojeće razgradive plastike, koja se mora kompostirati, biološki razgradiva bi se prirodno razgradila u tlu ili oceanu bez ljudske intervencije, prenosi Vogue.

Glavna nagrada iznosi 1,2 milijuna dolara, uz potporu investitora u njenom dostavljanju na tržište do 2025. godine. Poziv na prijavu na natjecanje objavljen je i na službenom Instagram profilu Tom Ford brenda, a natjecanje traje do 24. listopada.

“Plastika ulazi u naš život na minutu, ali nastavlja dalje kao otpad i nikada zaista ne nestaje. Fordova nagrada za plastičnu inovaciju prilika je za stvaranje novog početka i promociju rješenja proporcionalnih problemu zagađenja plastikom”, objasnila je dr. Dune Ives, izvršna direktorica Lonely Whalea.

U narednim mjesecima, Ford će pregledavati prijave s vijećem sudaca. Surađivat će sa stručnjacima i znanstvenicima koji se bave oceanom, materijalima i razvojem proizvoda, kako bi osigurali da pobjednička prijava može zaista zamijeniti tankoslojnu plastiku.

“U svijetu ima toliko kreativnosti, talenta i inovacija, a potrebna je samo jedna nevjerojatna ideja i napor da se iskoristi potencijal kako bi se omogućilo nemoguće. Potaknuo bih sve izumitelje koji osjećaju strast za ono što rade da zaista vjeruju u svoju sposobnost da promijene svijet. Okoliš očajnički treba rješenje za plastični otpad, tako da je na nama da zajedno razvijemo inovativno rješenje koje će okoliš učiniti sigurnijim za generacije koje dolaze”, objasnio je i zaključio Ford.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Saudijska Arabija se obavezuje da će smanjiti svoj utjecaj na okoliš, iako se planirani vremenski okvir neće svidjeti kritičarima. Prestolonasljednik Mohammed bin Salam i...

Ekologija i okoliš

Koncept koji je stvorila Lenka Petráková prikuplja otpad iz oceana i priprema ga za reciklažu

Ekologija i okoliš

Europa napreduje na području smanjenja emisije plinova, ali ni približno dovoljno da bi se postigli planirani ciljevi. Tvrtka Enel provela je studiju u kojoj...

Ekologija i okoliš

Pet tona ribe i rakova more je izbacilo na obalu lagune Mar Menor u Španjolskoj zbog poljoprivrednog zagađenja. More je mrtvu i umirući ribu...

Oglašavanje