Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tom Ford nudi nagradu od 1,2 milijuna dolara za izum biorazgradive plastike

Foto: Pixabay

Svima nam je dobro poznata činjenica da bi se plastika trebala reciklirati. Upravo zato, boce, vrećice i ostale jednokratne plastične materijale odlažemo u posebne kante predviđene za to. No, ono što mnogi od nas ne shvaćaju jest da se velik dio te plastike zapravo nikada neće reciklirati.

Unatoč našoj dobroj namjeri, velik postotak plastike ionako će završiti na odlagalištima otpada, a dio toga će u konačnici završiti u oceanima. Od 11 milijuna metričkih tona plastike koja pluta oceanom, čak 46% je tanka, prozirna, savitljiva plastika od koje su rađene vrećice za sendviče, prozirne folije, omoti i slično. Takva plastika čak i kad je adekvatno odložena, baca se jer može zaglaviti opremu za recikliranje i usporiti proces.

Sve to pokazuje kako recikliranje ne može biti savršeno i dostatno rješenje kad je riječ o problemu s plastikom.

Krajem prošle godine, Tom Ford najavio je partnerstvo s organizacijom Lonely Whale i njihovim savjetodavnim ogrankom 52HZ za pokretanje nagrade za plastičnu inovaciju. Natjecanje potiče dizajnere, proizvođače i izumitelje na stvaranje biološki razgradive alternative plastičnom filmu. Za razliku od postojeće razgradive plastike, koja se mora kompostirati, biološki razgradiva bi se prirodno razgradila u tlu ili oceanu bez ljudske intervencije, prenosi Vogue.

Glavna nagrada iznosi 1,2 milijuna dolara, uz potporu investitora u njenom dostavljanju na tržište do 2025. godine. Poziv na prijavu na natjecanje objavljen je i na službenom Instagram profilu Tom Ford brenda, a natjecanje traje do 24. listopada.

“Plastika ulazi u naš život na minutu, ali nastavlja dalje kao otpad i nikada zaista ne nestaje. Fordova nagrada za plastičnu inovaciju prilika je za stvaranje novog početka i promociju rješenja proporcionalnih problemu zagađenja plastikom”, objasnila je dr. Dune Ives, izvršna direktorica Lonely Whalea.

U narednim mjesecima, Ford će pregledavati prijave s vijećem sudaca. Surađivat će sa stručnjacima i znanstvenicima koji se bave oceanom, materijalima i razvojem proizvoda, kako bi osigurali da pobjednička prijava može zaista zamijeniti tankoslojnu plastiku.

“U svijetu ima toliko kreativnosti, talenta i inovacija, a potrebna je samo jedna nevjerojatna ideja i napor da se iskoristi potencijal kako bi se omogućilo nemoguće. Potaknuo bih sve izumitelje koji osjećaju strast za ono što rade da zaista vjeruju u svoju sposobnost da promijene svijet. Okoliš očajnički treba rješenje za plastični otpad, tako da je na nama da zajedno razvijemo inovativno rješenje koje će okoliš učiniti sigurnijim za generacije koje dolaze”, objasnio je i zaključio Ford.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Mikroplastika u komarcima kontaminira poslije cijeli hranidbeni lanac

Znanost

Prema podacima IQAir, švicarske tvrtke specijalizirane za praćenje kvalitete zraka, danas u prijepodnevnim satima, zrak u Zagrebu bio je najzagađeniji u svijetu. Odmah nakon...

Biotehnologija

Mikroplastika je brzorastući onečišćivač koji, zbog svoje sveprisutnosti u okolišu i štetnosti po čovjeka i životinje, izaziva veliku zabrinutost javnosti. Međutim, dobra vijest dolazi...

Tehnologija

Prema podacima Međunarodnog foruma za otpadnu električnu i elektroničku opremu (WEEE), ove godine bacit će se 5,3 milijarde mobitela. Procjena, temeljena na podacima o...

Advertisement