Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

TRUDNOĆA PO TJEDNIMA, prvi tjedan trudnoće

Prvi tjedan trudnoće: savjeti, simptomi i što možete očekivati

Još nema embrija, postoji samo vaše jajašce i, nadamo se, sperma spremna za oplodnju, ali postoje li ikakvi simptomi u prvom tjednu trudnoće?

Koje savjete trebate slijediti kada pokušavate začeti i što možete očekivati?

Ovo je prvi tjedan nakon vašeg posljednje mjesečnice i vaše se tijelo priprema za ovulaciju. Dakle, iako u ovom trenutku zapravo niste začeli, ovo je ipak vaš prvi tjedan trudnoće.

Što trebate učiniti kako bi pomogli svom tijelu začeti ?

 1) Počnite uzimati folnu kiselinu

Kako bi zaštitili svoju buduću bebu od spine bifide, medicinski stručnjaci preporučuju da počnete uzimati folnu kiselinu tri mjeseca prije nego što uopće želite začeti. Istraživanja su također pokazala da žene koje konzumiraju barem 300 mikrograma folne kiseline smanjuju rizik od oštećenja neuralne cijevi do 70%.

2) Jedite uravnoteženu prehranu

Prehrana koja je usmjerena začeću mora pružati sve hranjive tvari koje su vam potrebne, osobito cink.

3) Izbjegavajte previše kofeina

Ovo ne znači da morate prestati piti vašu jutarnju kavu, ali pokušajte ograničiti potrošnju kofeina na najviše tri šalice dnevno.

4) Riješite se svojih poroka

Prestanite pušiti i konzumirati alkohol ako pripremate svoje tijelo na začeće i nošenje bebe.

5) Smanjite zagrijavanje tijela

Uvjerite svog partnera da ne koristi vruću vodu prilikom tuširanja ili kupke jer to može utjecati na kvalitetu sperme.

Voda za kupanje ne smije biti toplija od tjelesne temperature za održanje optimalne kvalitete spermija. Također je dobra ideja da isključite električni pokrivač i prestanete stavljati prijenosno računalo na vaše krilo – studije pokazuju da produljeno i prekomjerno grijanje tijela može usporiti prikupljanje sperme.

6) Posjetite svog liječnika

Iako niste trudni, dobro je zakazati sastanak i razgovarati o lijekovima koje koristite, opasnostima iz okoliša ili stvarima vezanim uz vaš životni stil, a koje mogu ugroziti vašu bebu.

7) Smanjite stres

Rezervirajte nekoliko dodatnih sati joge ili preuzmite aplikaciju za meditaciju – ako ste pod stresom, manje je vjerojatno da ćete ostati trudni.

8) Naučite prepoznati kada ovulirate

Ako znate kada ovulirate možete povećati  šanse da začnete.

Što se događa vašem tijelu?

Prosječni menstrualni ciklus traje oko pet do sedam dana. Ono što u tom periodu izlazi u obliku krvi zapravo je kombinacija sluznice maternice (nazvane endometrij) i stvarne krvi.

Evo interesantnog znanstvenog dijela ove radnje: hormonske promjene koje stimuliraju početak vaše mjesečnice također potiču mozak na proizvodnju luteinizirajućeg hormona (LH) i  folikulostimulirajućeg hormona (FSH), koji su ključni za začeće.

Što radi vaša beba?

Trenutno nema bebe i još mjesec dana nećete sa sigurnošću znati je li vaše jajašce oplođeno. Liječnici će prvi dan posljednje mjesečnice koristiti kao početak trudnoće, jer je nemoguće točno znati kada ste začeli.

Kako utvrditi datum poroda?

U pravilu, ovulirate oko dva tjedna nakon prvog dana zadnje menstruacije. Vaše će jajašce biti oplođeno oko 24-36 sati nakon ovulacije.

DRUGI TJEDAN TRUDNOĆE >>

Možda će vas zanimati

Psihologija

U današnje vrijeme, didaktičke igračke postale su bitnije no ikada! Djeca od malih nogu koriste mobitele, laptope i tablete kako bi se zabavili te...

Biologija

Čini se kao neko praznovjerje priča da su bebe začete u određeno doba godine zdravije od onih začetih tijekom nekog drugog razdoblja. Međutim, znanstvenici...

Wellness i prehrana

Njemački znanstvenici s Instituta Max Planck upozoravaju kako većina roditelja ne zna nutritivnu vrijednost ni količinu šećera u obrocima što ih nude svojoj djeci. Provedena...

Društvene znanosti

Jedno istraživanje pokazalo je da su djeca koja su ljubaznija prema drugima zbog toga i sretnija, odnosno popularnija. Prema rezultatima, malo i jednostavno dobro...