Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Turska planira do 2023. godine lansirati raketu na Mjesec

Erdogan je najavio da Turska želi izgraditi i svemirsku luku

Foto: Pixabay

Turska planira lansirati raketu na Mjesec do 2023. godine, rekao je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predstavljajući nacionalni svemirski program.

Prema njegovim riječima, slijetanje na Mjesec trebalo bi biti izvedeno do kraja 2023. godine, kad će Turska proslaviti 100 godina od svog osnutka.

“Vjerujem da će turski inženjeri dovršiti tu misiju”, naglasio je Erdogan.

Osim toga, Erdogan je najavio da Turska želi izgraditi i svemirsku luku kako bi zemlja “dobila pristup svemiru”, prenosi TASS.

Još 2018. godine najavljeno je da Turska planira pokrenuti vlastiti program obuke astronauta nakon 2023. godine i da je u tu svrhu sprema izdvojiti 6 milijardi dolara. Zakonski osnovi su postavljeni još 2016. godine, a ako se ovako nešto implementira, to će biti jedan od najvećih i najambicioznijih projekata u modernoj Turskoj.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Spomenuti dogovor nije iznenađenje s obzirom na to da su odnosi između Roscosmosa i NASA-e u posljednje vrijeme zahladili

Svemir

Prvi test rakete proveden je sredinom siječnja i tom prilikom su aktivirana sva četiri RS-raketna motora.

Svemir

Kapsula New Shepard uspješno je lansirana s testne lokacije u zapadnom Teksasu

Astronomija

Prošla godina bila je obilježena brojnim i zanimljivim događajima na nebu, a prema najavama svjetskih astronomskih organizacija, 2021. godina će biti jednako zanimljiva. U...

Oglašavanje