Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Turski satelit Turksat 5B lansiran u svemir

Foto: SpaceX

Američka svemirska tvrtka SpaceX lansirala je u nedjelju novi turski telekomunikacijski satelit Turksat 5B.

Turksat 5B, lansiran je iz svemirskog centra Cape Canaveral u američkoj saveznoj državi Florida, a dosegnut će 42 stupnja istočne orbite za 164 dana te će zatim započeti 45-dnevni proces testiranja.

Satelit je proizvod tvrtke Airbus i prebačen je iz Francuske u SAD 29. studenog, a predstavlja najmoćniji turski satelit do sada. Također, proizveden je uz doprinose turske domaće industrije.

Očekuje se da će trajati više od 35 godina, a satelit koristi novu generaciju impulsnog sustava na električni pogon.

Uz Tursku, Turksat 5B pokrivat će cijeli Bliski istok, Perzijski zaljev, Crveno more, Mediteran, Sjevernu i Istočnu Afriku, Nigeriju, Južnu Afriku i susjedne zemlje, prenosi Anadolu.

Turski predsjednik Erdogan održao je video razgovor u četvrtak s osnivačem Space X-a, Elonom Muskom, u kojem je govorio o procesu lansiranja.

Tvrtka SpaceX je lansirala još jedan turski satelit, Turksat 5A, u siječnju ove godine. Turska trenutno ima ukupno osam aktivnih satelita uz Turksat 5B.

1 komentar

1 komentar

  1. Bojan

    24 prosinca, 2021 u 5:05 pm

    “novu generaciju impulsnog sustava na električni pogon” Bilo bi dobro obajsniti kako novi sustav funkcionira. Satelit je za što ???

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Iran je u četvrtak u svemir lansirao raketu nosač s tri istraživačka elementa, objavila je iranska novinska agencija Tasnim. Nije pojašnjeno jesu li uređaji...

Svemir

SpaceX je utorak poslao božićne darove, poslastice i zalihe na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a zauzvrat je također dobio poklon – 100. uspješno slijetanje...

Svemir

Američka svemirska agencija je, po prvi put ikad, lansirala misiju čiji je cilj stati na put opasnim nebeskim tijelima. To je prva planetarna obrambena...

Svemir

Nade tvrtke SpaceX za pravovremeni orbitalni let Starshipa blago rečeno, nisu išle prema planu, ali možda se ipak pojavila nada. Prema navodima portala TechCrunch,...

Oglašavanje