Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Turski satelit Turksat 5B lansiran u svemir

Foto: SpaceX

Američka svemirska tvrtka SpaceX lansirala je u nedjelju novi turski telekomunikacijski satelit Turksat 5B.

Turksat 5B, lansiran je iz svemirskog centra Cape Canaveral u američkoj saveznoj državi Florida, a dosegnut će 42 stupnja istočne orbite za 164 dana te će zatim započeti 45-dnevni proces testiranja.

Satelit je proizvod tvrtke Airbus i prebačen je iz Francuske u SAD 29. studenog, a predstavlja najmoćniji turski satelit do sada. Također, proizveden je uz doprinose turske domaće industrije.

Očekuje se da će trajati više od 35 godina, a satelit koristi novu generaciju impulsnog sustava na električni pogon.

Uz Tursku, Turksat 5B pokrivat će cijeli Bliski istok, Perzijski zaljev, Crveno more, Mediteran, Sjevernu i Istočnu Afriku, Nigeriju, Južnu Afriku i susjedne zemlje, prenosi Anadolu.

Turski predsjednik Erdogan održao je video razgovor u četvrtak s osnivačem Space X-a, Elonom Muskom, u kojem je govorio o procesu lansiranja.

Tvrtka SpaceX je lansirala još jedan turski satelit, Turksat 5A, u siječnju ove godine. Turska trenutno ima ukupno osam aktivnih satelita uz Turksat 5B.

1 komentar

1 komentar

  1. Bojan

    24 prosinca, 2021 u 5:05 pm

    “novu generaciju impulsnog sustava na električni pogon” Bilo bi dobro obajsniti kako novi sustav funkcionira. Satelit je za što ???

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

U subotu navečer, tvrtka SpaceX lansirala je uz pomoć Falcon 9 rakete još 52 Starlink satelita u orbitu. “Potvrđeno je raspoređivanje 52 Starlink internetska...

Tehnologija

Tvrtka SpaceX šalje dodatne terminale u Ukrajinu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. “Razgovarao sam s Elonom Muskom. Zahvalan samo mu što je podržao...

Svemir

Iran je u četvrtak u svemir lansirao raketu nosač s tri istraživačka elementa, objavila je iranska novinska agencija Tasnim. Nije pojašnjeno jesu li uređaji...

Svemir

SpaceX je utorak poslao božićne darove, poslastice i zalihe na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a zauzvrat je također dobio poklon – 100. uspješno slijetanje...

Oglašavanje