Connect with us

Znanost

Inženjerstvo

Tuš kabina koja pere vas i rublje istom vodom

Turski dizajner i izumitelj Ahmet Burak Aktas shvatio je ozbiljno upozorenja EU o “mudrom korištenju pitke vode” koja se često mogu vidjeti na europskim televizijama, pa je odlučio proizvesti najučinkovitiji sustav za tuširanje i pranje rublja pod nazivom Washit (ne, nije wash shit).

Sustav se sastoji od tuš kabine u koju uđete, ubacite odjeću u posebni prostor, te započnete s tuširanjem, a posebne pumpe i filteri će vodu koja otječe odvesti u ugrađeni sustav perilice gdje će se koristiti za pranje vašeg rublja.

Aktas vjeruje kako će ovaj sustav omogućiti tuširanje od 15 minuta uz potrošnju od 150 litara vode, od koje će 38 litara biti iskorišteno za sve cikluse pranja rublja.

Mada vam ovo djeluje možda pomalo nehigijenski, Aktas uvjerava da će uz kvalitetne filtere, reciklirana voda od tuširanja biti savršene čistoće, te bi se uz manje preinake sustava mogla čak koristiti i za ponovno tuširanje, a ne samo za pranje rublja, što on i njegov tim također razmatraju za jednu od mogućih inačica.

Odmah od početka razvoja ovog koncepta, Aktas i njegovi kolege, Salih Berk Ilhan, Adem Onalan i Burak Soylemez, zamislili su projekt u dvije izvedbe.

Jedna predstavlja kabinu koja bi bila namijenjena za kućne potrebe, a druga bi se mogla postavljati u javne prostore poput zračnih luka, željezničkih postaja, trgovačkih centara, pa čak i u vlakove i zrakoplove.
Aktas je za ovaj koncept osvojio nagradu iF 2012 za konceptualni dizajn, a projekt mu je preuzeo portal Behance.net koji se bavi spajanjem inovatora i industrije, kako bi se omogućilo da zanimljive inovacije zažive u komercijalnom obliku.

Moramo jedino primijetiti da Aktas izgleda nije predvidio sušenje rublja, no vjerojatno bi se u komercijalnoj inačici trebala dodati i ta karakteristika. Pored toga valjalo bi upozoriti korisnike javnih kabina da se preporučuje korištenje rublja koje se ne gužva, jer nigdje ne vidimo glačalo.

Izvor: Behance / Vidi

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

6 komentara

6 Comments

 1. Dino Alberini

  23 rujna, 2012 kod 7:00 pm

  I istim deterdžentom, nadam se 😀

 2. Nenad Hušak

  23 rujna, 2012 kod 7:02 pm

  Sva srića da je tuš kabina a ne wc školjka…..

 3. Mirela Ivancevic

  23 rujna, 2012 kod 7:02 pm

  prvi dojam je katastrofičan, ali na drugu se čini ok !!

 4. Jasmin Mehičić

  23 rujna, 2012 kod 7:09 pm

  ma šta će tuš kabina neka uđemo u veš mašinu da se peremo zajedno sa našim rubljem…KO MISTER BIN! Ili ko cigani sa odječom uđu u nabujalu rijeku uzmu sapun te se kupaju!

 5. Ivan Stipišić

  23 rujna, 2012 kod 7:50 pm

  koje teme!?Znanost e

 6. Biljana Maric

  23 rujna, 2012 kod 8:18 pm

  Mozak……

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh