Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Tvrtka DeepMind najavila umjetnu inteligenciju za koju tvrdi da može čitati poput srednjoškolca

Foto: Pixabay

Alphabetova tvrtka za istraživanje umjetne inteligencije DeepMind najavila je sljedeću generaciju svog AI jezičnog modela, za koji tvrdi da može čitati tekst baš poput osobe srednjoškolskog uzrasta.

Riječ je o algoritmu koji nosi naziv Gopher, a koji je uspio značajno poboljšati razumijevanje onoga što čita, a sve zahvaljujući velikim količinama teksta na kojima je trenirao.

DeepMind ističe da njihov algoritam ima 280 milijardi parametara, koji su mjera veličine i složenosti. To znači da se nalazi negdje između OpenAI GPT-3 (175 milijardi parametara) i Megatrona (530 milijardi parametara) iza kojeg stoje Microsoft i NVIDIA, piše Futurism.

Također, u priopćenju stoji da bi nam takav sustav mogao omogućiti sigurno i učinkovito sažimanje informacije i pružanje stručnih savjeta u vezi područja za koje se specijalizirao.

Model Gopher je na posljednjem testiranju pokazao da se polako, ali sigurno, približava ljudskoj razini razumijevanja teksta, dok u logičkim i matematičkim zadacima i dalje stagnira. Što više parametara određeni sustav ima, to su rješenja točnija. Ipak, tu postoje mnogi drugi problemi, kao stereotipne greške koje vode do pogrešnih zaključaka.

Algoritmi poput Gophera korišteni su u prošlosti za komercijalne proizvode kao što su digitalni pomoćnici i prevoditelji. Iz tvrtke DeepMind navode da je Gopher tijekom testa uspio voditi potpuni dijalog s čovjekom s “iznenađujućom” razinom koherentnosti, što je svakako dobar put u budućnost.

Ipak, kako alati umjetne inteligencije napreduju, istraživači su primorani suočiti se s drugim problemima i mogućim budućim zloupotrebama. Postoji mogućnost da bi se takvi algoritmi koristili za širenje dezinformacija ili propagande.

Unatoč iznimnom napretku razvoja umjetne inteligencije i čak uz sve tekstove na internetu, podučavanje jezičnih modela poput Gophera da razumiju test i čitaju između redaka pokazuje se mnogo kompleksnijim nego što to mnogi istraživači vole priznati.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....