Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Tvrtka DeepMind najavila umjetnu inteligenciju za koju tvrdi da može čitati poput srednjoškolca

Foto: Pixabay

Alphabetova tvrtka za istraživanje umjetne inteligencije DeepMind najavila je sljedeću generaciju svog AI jezičnog modela, za koji tvrdi da može čitati tekst baš poput osobe srednjoškolskog uzrasta.

Riječ je o algoritmu koji nosi naziv Gopher, a koji je uspio značajno poboljšati razumijevanje onoga što čita, a sve zahvaljujući velikim količinama teksta na kojima je trenirao.

DeepMind ističe da njihov algoritam ima 280 milijardi parametara, koji su mjera veličine i složenosti. To znači da se nalazi negdje između OpenAI GPT-3 (175 milijardi parametara) i Megatrona (530 milijardi parametara) iza kojeg stoje Microsoft i NVIDIA, piše Futurism.

Također, u priopćenju stoji da bi nam takav sustav mogao omogućiti sigurno i učinkovito sažimanje informacije i pružanje stručnih savjeta u vezi područja za koje se specijalizirao.

Model Gopher je na posljednjem testiranju pokazao da se polako, ali sigurno, približava ljudskoj razini razumijevanja teksta, dok u logičkim i matematičkim zadacima i dalje stagnira. Što više parametara određeni sustav ima, to su rješenja točnija. Ipak, tu postoje mnogi drugi problemi, kao stereotipne greške koje vode do pogrešnih zaključaka.

Algoritmi poput Gophera korišteni su u prošlosti za komercijalne proizvode kao što su digitalni pomoćnici i prevoditelji. Iz tvrtke DeepMind navode da je Gopher tijekom testa uspio voditi potpuni dijalog s čovjekom s “iznenađujućom” razinom koherentnosti, što je svakako dobar put u budućnost.

Ipak, kako alati umjetne inteligencije napreduju, istraživači su primorani suočiti se s drugim problemima i mogućim budućim zloupotrebama. Postoji mogućnost da bi se takvi algoritmi koristili za širenje dezinformacija ili propagande.

Unatoč iznimnom napretku razvoja umjetne inteligencije i čak uz sve tekstove na internetu, podučavanje jezičnih modela poput Gophera da razumiju test i čitaju između redaka pokazuje se mnogo kompleksnijim nego što to mnogi istraživači vole priznati.

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

John Secor, 57-godišnji profesor francuskog s Državnoga sveučilišta u Moreheadu govori dva jezika otkad je kao mali dječak živio u Kanadi. Također je glazbenik i pjevač...

Neuroznanost

U inat roditeljima koji smatraju da bi njihova djeca trebala provoditi više vremena učeći, a manje igrajući videoigrice, jedna studija pokazuje da igranje akcijskih...

Psihijatrija

Ljudi s depresijom fokusiraju se na negativne aspekte života zato što misle da iz njih mogu više naučiti, otkrila je nova studija. Računalni psihijatri...

Psihologija

Radujte se s knjigoholičari, jer je u krivu bio onaj tko vam je rekao da zbog opsjednutosti knjigama djelujete asocijalno. Jedna studija sugerira da ljudi...