Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Tvrtka SpaceX pod istragom Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo

Čini se da se tvrtka nije pridržavala pravila koje je odredila FFA, a istraga se ne odnosi samo na spomenutu eksploziju, već i na pripremu za probni let rakete.

Foto: SpaceX

Tvrtka SpaceX je prošlog mjeseca izvela probni let i testirala raketu Starship. Međutim, prilikom slijetanja došlo je do eksplozije, a Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) istražuje je li sve rađeno po propisima.

Čini se da se tvrtka nije pridržavala pravila koje je odredila FFA, a istraga se ne odnosi samo na spomenutu eksploziju, već i na pripremu za probni let rakete. Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo inzistira na tome da se u svemir ne leti “tek tako”, već da se određena pravila moraju poštivati.

“Shvaćamo koliko je bitno da se što prije potaknu inovacije u komercijalnom prostoru, ali nećemo riskirati opću sigurnost. Odobrit ćemo promjene tek kad budemo sigurni da je tvrtka SpaceX ispunila sve regulatorne zahtjeve”, stoji u izvješću Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo, a prenosi The Verge.

Pretpostavlja se da su upravo spomenute strožije mjere razlog zbog kojeg je posljednji probni let tvrtke SpaceX privremeno stopiran. Let je bio planiran za prošli tjedan, a Elon Musk je tom prilikom na svom Twitter računu reagirao na ovu zabranu u svom stilu.

U videozapisu možete vidjeti kako je izgledala eksplozija prilikom prethodnog slijetanja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Falcon 9 raketa poletjela je sa svemirske stanice Cape Canaveral na Floridi i u orbitu ponijela 60 satelita.

Svemir

U Zemljinoj orbiti se trenutno nalazi 946 Starlink satelita što čini 27,3 posto ukupnog broja aktivnih satelita koji se nalaze oko Zemlje.

Svemir

Plutajuće stanice će prije svega služiti za polijetanja i slijetanja Starship rakete

Svemir

Satelit je proizvod tvrtke Airbus, a lansiran je uz pomoć Falcon 9 rakete.

Oglašavanje