Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

U 2021. godini očekuje se izgradnja prve kineske svemirske stanice

Iz CASC-a su naveli da planiraju i ubrzanje primjene BeiDou navigacijskog satelitskog sustava.

Foto: CNSA

Iz Kineske korporacije za svemirsku znanost i tehnologiju (CASC) priopćili su da u 2021. godini planiraju više od 40 misija svemirskih lansiranja, a da će im glavni prioritet biti izgradnja prve kineske svemirske stanice.

Jedna od misija je Tianwen-1, kineska sonda koja ide prema Marsu. Sonda je u svemiru gotovo 24 tjedna, a 3. siječnja se nalazila na udaljenosti od oko 130 milijuna kilometara od Zemlje i na oko 8,3 milijuna kilometara od Marsa.

Ako svi sustavi budu radili normalno i ako sve prođe prema planu, sonda bi trebala ući u orbitu Marsa 10. veljače, prenosi Space News.

Sonda je krajem srpnja poletjela iz lansirnog centra Wenchang, na tropskom otoku Hainan, koji se nalazi na jugu Kine. Cilj misije je da se uz pomoć rovera analizira površina Marsa. Rover će istražiti karakteristike površinskog tla svojim radarskim instrumentom za podzemno istraživanje. Također, analizirat će se sastav površinskog materijala te karakteristike marsovske klime i okoliša.

Osim misije Tianwen-1 i izgradnje svemirske stanice, Kineska korporacija za svemirsku znanost i tehnologiju (CASC) navela je da planira i ubrzanje primjene BeiDou navigacijskog satelitskog sustava u drugim područjima, uključujući civilno zrakoplovstvo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Astronomija

Teleskop je završen 2016. godine, a formalno je započeo s radom 11. siječnja 2020. godine.

Svemir

Kapsula, koja se odvojila od svemirske sonde Hayabusa-2, nakon više od pet milijardi kilometara, konačno je 6. prosinca na Zemlju donijela dragocjene uzorke s...

Planete i mjeseci

Kina je 24. studenog poslala još jednu misiju na Mjesec, a misija ovaj put ima za cilj donijeti uzorke s Mjeseca na Zemlju. Sonda...

Planete i mjeseci

Kina je svoje prvo slijetanje na Mjesec izvršila 2013. godine.