Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

U Arktičkom oceanu pronađene velike količine plastičnog otpada

Ekolozi sve više upozoravaju na opasnosti plastičnog otpada koji, ako se ne reciklira, može ozbiljno ugroziti ekološki sustav. Razgradnja plastike traje jako dugo. Potrebno joj je oko 450 godina da se potpuno razgradi.

Velike količine otpada često završavaju u morima i oceanima. Već su pronađena dva mjesta u Tihom oceanu gdje se nalaze velike količine plastike koju će morske struje s vremenom odnijeti prema obali Južne Amerike.

Znanstvenici su otkrili kako se i Arktičkom oceanu događa ista situacija. Oko 300 milijardi komada plastike pluta po površini tog oceana.

Plastiku je najvjerojatnije dovukla termohalina cirkulacija morske struje na koju utječu salinitet i temperaturne razlike. Ta struja obično donosi topliju vodu do Arktika, ali usput pokupi i otpad s obale u Atlantskom oceanu.

Brojne plastične boce, vrećice, igračke i ambalaža nalaze se na dvije lokacije- pored istočne obale Grenlanda i sjeverno od Norveške i Rusije. Njihova količina sve više raste i vjerojatno će ovo “odlagalište” otpada veličinom nadmašiti ono pronađeno u Tihom oceanu.

Zbog globalnog zatopljenja, sve više se tope ledenjaci i tako nestaju prirodne barijere koje bi mogle spriječiti dolazak takvog otpada. Znanstvenici s University of Cadiz koji su radili studiju izražavaju veliku zabrinutost.

Jedinstveni ekosustav na Arktiku bi zbog ovakvog zagađenja mogao biti u velikoj opasnosti. Otpad pronađen u Arktičkom oceanu čini samo 3 % od ukupne količine otpada koji pluta svjetskim morima. Plastiku u oceanima i morima jedu i životinje, a riba koja je pojela plastiku može završiti i na našem stolu.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...