Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

U Francuskoj pronađeni “mali Pompeji”

U Francuskoj, u gradu Vienneu koji se nalazi južno od Lyona, pronađeno je rimsko naselje za kojeg arheolozi kažu da je najočuvanije nalazište takve vrste u posljednjih 40-50 godina.

Nalazište se nalazi na zemljištu predviđenom za izgradnju kuća, a obuhvaća područje od 7000 m2. U gradu Viennei već se nalaze rimski hram i teatar. Bio je važno mjesto koje je povezivalo sjevernu Galiju s rimskom provincijom Gallia Narbonensis u južnoj Francuskoj.

Arheolozi su ovo nalazište nazvali “mali Pompeji” te smatraju da je nastalo u 1. stoljeću poslije Krista. Pretpostavlja se da je bilo naseljeno oko 300 godina prije nego što su ga zahvatili brojni požari.

Arheolog Benjamin Clement kaže da je ovaj rimski grad-država jako dobro očuvan jer je bio zakopan ispod vulkanskog pepela. Domovi Rimljana koji su tu nekoć živjeli su bili ukrašeni s mozaicima.

Među njima se nalazila jedna raskošna kuća u kojoj su pronađene pločice na podovima na kojima su se nalazili prizori Menada, sljedbenica boga vina Dioniza te satira, polubogova. Vatra je progutala prvi kat, krov i balkon, ali jedan dio strukture se ipak očuvao. Stručnjaci pretpostavljaju da je kuća pripadala bogatom trgovcu.

U drugim kućama pronađen je predivan mozaik s likom Talije, rimske muze i božice komedije. Arheolozi su iskopali i veliku građevinu s fontanom ispred koje se nalazio kip Herkulesa. Clement pretpostavlja da je to bila filozofska škola. Osim toga, na tom mjestu su se nalazile brojne radionice i trgovine.

Stručnjaci će mozaike pažljivo izvaditi i odnijeti na restauraciju. Bit će izloženi u muzeju u gradu Vienneu 2019.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Oglašavanje