Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

U Galileji otkriven misteriozni megalitni dolmen

Misteriozni megalitni dolmen, vrsta grobne komore, star više od 4000 godina s gravurama, otkriven je u Galileji na sjeveru Izraela, objavilo je u nedjelju Izraelsko povjerenstvo za starine.

Ta vrsta megalitnog spomenika izgrađenog u obliku skupne grobne komore otkrivena je blizu kibuca Shamir u Galileji i jedinstvena je zbog dimenzija i “umjetničkih crteža” na njezinu stropu, stoji u priopćenju Povjerenstva.

U dolmenima su još u prethistorijsko doba pokapani mrtvi. Bili su izrađenih od nekoliko velikih, okomito postavljenih kamenih blokova koje prekriva jedna ili više vodoravnih kamenih ploča.

“Prvi smo put pronašli dolmen na području Bliskog istoka”, kazao je arheolog Uri Berger.

“Na dolmenu je ugravirano petnaestak znakova, no vrlo ih je teško dešifrirati. Možda se radi o lukovima, pticama ili dušama koje lete prema nebu”, kazao je prof. Gonen Sharon sa sveučilišta Tel Hai.

Otkriveni dolmen datira iz vremena brončanog doba (stariji je od 4000 godina) i nalazi se usred ostalih kamenih grobnica. Vodoravna kamena ploča teži 50 tona.

“Nemamo pojma na koji su način građeni ovakvi megalitski spomenici i na koji su način njihovi graditelji uspijevali podići takvu težinu”, priznaje prof. Gonen. Dimenzije komore u unutrašnjosti dolmena su dva metra na tri metra.

“Takve dimenzije dokazuju da ovaj dolmen nije podiglo nomadsko pleme, već ga je izgradila zajednica koja je raspolagala dovoljno snažnim strukturama i koja je poznavala određene tehnologije”, smatra Gonen te dodaje da je “kultura naroda koji su gradili dolmene još uvijek velik misterij za izraelske arheologe”.

Dolmeni su se osobito često gradili tijekom neolitika, eneolitika i brončanoga doba u priobalnim područjima sjeverozapadne i zapadne Europe: u Portugalu, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Irskoj.

3 komentara

3 Comments

  1. Ima takav dolmen i u Primoštenu uvala Bilo nisam obraća pažnju jel ima crteža takvih jer sam radio neprimjerene stvari u njemu da nas nitko ne vidi;)

  2. Zlata Sorić

    6 ožujka, 2017 u 6:07 pm

  3. Zlata Sorić

    6 ožujka, 2017 u 6:07 pm

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Drveni ulomak koji katolici štuju kao dio Isusove kolijevke vraća se u Betlehem nakon što se u Rimu čuvao 1400 godina.  Kustodija Svete Zemlje,...

Arheologija i paleontologija

Izraelski Zavod za očuvanje spomeničke baštine u nedjelju je predstavio više desetaka predmeta iz I. stoljeća otkrivenih na području Jeruzalema i Galileje, koji povjesničarima...

Arheologija i paleontologija

Konzervatori su u subotu, prvi put u više od dva stoljeća, otvorili Isusov grob u jeruzalemskoj crkvi Svetog groba.

Arheologija i paleontologija

Dvojica istraživača, James Tabor i Simcha Jacobovici, probušili su rupu na kripti pomoću robotičke ruke te kamerom montiranom na njoj otkrili nekoliko sarkofaga iz...

Oglašavanje