Connect with us

Znanost

U Kini pronađen davno izgubljeni hram

Foto: Xinhua / Barcroft Images

Arheologija i paleontologija

U Kini pronađen davno izgubljeni hram

Arheolozi su u kineskom gradu Chengdu pronašli davno izgubljeni hram Fugan. Zbog ratova je pretrpio velika oštećenja te je nestao 1279. za vrijeme dinastije Song.

Znanstvenici iz Instituta Chengdu Cultural Relic Research su otkrili temelje hrama, ostatke građevina koje su ga okruživale, bunare i prokope. Znanstvenik Yi Li kaže: “Iako smo otkopali samo dio područja na kojem se nalazi hram, već sada možemo vidjeti da je bio veličanstven.”

Almost 1,000 years after it was lost, archaeologists have discovered a temple hidden in downtown Chengdu, China

Ovo važno arheološko otkriće je izazvalo veliko zanimanje javnosti i znanstvenika jer se mislilo da je davno nestalo. Fugan je bio budistički hram i u njemu su otkriveni brojni vrijedni predmeti.

The Fugan temple was once a prestigious place of worship, but it suffered damage during wars, and all traces of it disappeared during the Song dynasty

Arheolozi su oko hrama pronašli oko 80 grobnica za koje vjeruju da su sagrađene oko 1600. – 256. godine prije Krista. Pronađen je i alat, građevinski materijal iz vremena dinastija Song i Ming iz 960.-1279. i 1368. – 1644. Otkrili su preko 1000 ploča na kojima su bili uklesani budistički natpisi i više od 500 kamenih skulptura.

The team of archaeologists unearthed over 1,000 tablets inscribed with Buddhist scriptures, and more than 500 stone sculptures, alongside glazed tiles

Riječ “fugan” znači “osjećati blagoslov” i izabrana je za naziv hrama nakon što se poznati svećenik Daoxuan iz dinastije Tang molio za kišu ispred hrama za vrijeme velike suše, a njegove molitve su bile uslišane.

As well as the foundations of the temple itself, the archaeologists also discovered around 80 ancient tombs that they believe date back to around 1600-256 BC

Hram je oštećen za vrijeme ratova te je nestao prije više od 1000 godina. Znanstvenici se nadaju kako će im on pomoći u razumijevanju načina na koji se budizam širio u Kini u to vrijeme.

The Fugan Temple was a famous place of worship that existed from the Eastern Jin Dynasty (317-420) to the Southern Song Dynasty (1127-1279). Pictured are archaeologists working on the site

1 komentar

1 komentar

  1. Mirko Omrcen

    7 lipnja, 2017 kod 1:24 pm

    Tu su se klanjali i slavili Zloga

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh