Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

U Kini pronađen davno izgubljeni hram

Arheolozi su u kineskom gradu Chengdu pronašli davno izgubljeni hram Fugan. Zbog ratova je pretrpio velika oštećenja te je nestao 1279. za vrijeme dinastije Song.

Znanstvenici iz Instituta Chengdu Cultural Relic Research su otkrili temelje hrama, ostatke građevina koje su ga okruživale, bunare i prokope. Znanstvenik Yi Li kaže: “Iako smo otkopali samo dio područja na kojem se nalazi hram, već sada možemo vidjeti da je bio veličanstven.”

Almost 1,000 years after it was lost, archaeologists have discovered a temple hidden in downtown Chengdu, China

Ovo važno arheološko otkriće je izazvalo veliko zanimanje javnosti i znanstvenika jer se mislilo da je davno nestalo. Fugan je bio budistički hram i u njemu su otkriveni brojni vrijedni predmeti.

The Fugan temple was once a prestigious place of worship, but it suffered damage during wars, and all traces of it disappeared during the Song dynasty

Arheolozi su oko hrama pronašli oko 80 grobnica za koje vjeruju da su sagrađene oko 1600. – 256. godine prije Krista. Pronađen je i alat, građevinski materijal iz vremena dinastija Song i Ming iz 960.-1279. i 1368. – 1644. Otkrili su preko 1000 ploča na kojima su bili uklesani budistički natpisi i više od 500 kamenih skulptura.

The team of archaeologists unearthed over 1,000 tablets inscribed with Buddhist scriptures, and more than 500 stone sculptures, alongside glazed tiles

Riječ “fugan” znači “osjećati blagoslov” i izabrana je za naziv hrama nakon što se poznati svećenik Daoxuan iz dinastije Tang molio za kišu ispred hrama za vrijeme velike suše, a njegove molitve su bile uslišane.

As well as the foundations of the temple itself, the archaeologists also discovered around 80 ancient tombs that they believe date back to around 1600-256 BC

Hram je oštećen za vrijeme ratova te je nestao prije više od 1000 godina. Znanstvenici se nadaju kako će im on pomoći u razumijevanju načina na koji se budizam širio u Kini u to vrijeme.

The Fugan Temple was a famous place of worship that existed from the Eastern Jin Dynasty (317-420) to the Southern Song Dynasty (1127-1279). Pictured are archaeologists working on the site

1 komentar

1 komentar

  1. Mirko Omrcen

    7 lipnja, 2017 u 1:24 pm

    Tu su se klanjali i slavili Zloga

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Ubrzava se lansiranje Galileo navigacijskih satelita, pa se očekuje da se u svemiru nađu već 2024. godine, umjesto 2027., kako je prvobitno planirano.

Tehnologija

Sustav osigurava Kini da neće ostati bez globalnog navigacijskog sustava u slučaju eventualnog vojnog konflikta sa SAD-om.

Bakterije i virusi

Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, a za članove obitelji pet dana.

Planete i mjeseci

Ovo je prva kineska misija koja u fokusu ima Crveni planet, te mnogi ovaj potez tumače kao natjecanje s agencijom NASA.

Oglašavanje