Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

U Kini pronađeni ostaci pogrebne povorke stari 2400 godina

Pored grada Xinzheng u središnjoj Kini arheolozi su pronašli grobnicu za koju pretpostavljaju da je pripadala vlastelinu iz dinastije Zhou. U jednom dijelu grobnice koja je stara 2400 godina pronađeni su ostaci konja i kočija čiji je vlasnik bio pripadnik plemićke obitelji.

Na tom području pronađeno je 18 jama i više od 3000 grobnica. Iskapanja su počela u veljači, a arheolozi su pronašli četiri kočije i kosti više od 90 konja.

Voditelj istraživanja Ma Juncai je rekao: “Budući da su pljačkaši opljačkali glavnu grobnicu te zbog činjenice da nismo pronašli nikakve pisane dokaze, teško nam je odrediti kome grobnica pripada.”

A 2,400-year-old pit containing the remains of horses and chariots believed to belong to a member of an ancient royal household has been uncovered in China. This image shows a researcher examining one of the chariots

Vjeruje se da je u jamama zakopano više od 100 konja i u njima su pronađeni brojni predmeti od bronce. Stručnjaci kažu da im ti predmeti pomažu u otkrivanju detalja o tehnologiji i tehnikama proizvodnje koje su se koristile u tom razdoblju. Oni im također mogu reći nešto više o društvenom statusu obitelji i običajima vezanim za posljednji ispraćaj pokojnika.

Iako vlasnik grobnice još nije otkriven, znanstvenici vjeruju da su tri kočije pripadale plemiću iz države Zheng i njegovoj supruzi. Pripadnici plemićkih obitelji su vladali tim dijelom Kine u razdoblju između 770. i 221. prije Krista.

Excavation of the surrounding land has already found 18 large pits containing horses and chariots and more than 3,000 tombs.

Jedna kočija se razlikuje od drugih jer je veća i raskošnija, što ukazuje da je vjerojatno imala veću ulogu u samoj ceremoniji sprovoda. Duga je oko 2,56 m i široka 1,66 m. Na njoj se nalazila zaštita od sunca i kiše te je bila ukrašena broncom i kostima. Znanstvenici vjeruju da su konji ubijeni prije nego što su se položili u jamu pored vlasnikove grobnice, a kočije razmontirane i stavljene na vrh. Na ovom području su pronađene još 3 jame, a ova je najveća. Stručnjaci sada označavaju sve predmete i ostatke životinja koji će ići na daljnju analizu.

Archaeologists made the discovery near the city of Xinzheng, in central China's Henan Province

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

NASA, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju put u daleki svemir, a broj misija i njihova kompleksnost ukazuju na to koliko se ozbiljno shvaćaju...

Svemir

Ubrzava se lansiranje Galileo navigacijskih satelita, pa se očekuje da se u svemiru nađu već 2024. godine, umjesto 2027., kako je prvobitno planirano.

Tehnologija

Sustav osigurava Kini da neće ostati bez globalnog navigacijskog sustava u slučaju eventualnog vojnog konflikta sa SAD-om.

Bakterije i virusi

Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, a za članove obitelji pet dana.

Oglašavanje