Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

U kojim zemljama bebe najviše plaču?

Foto: Pixabay

Znanstvenici sa Sveučilišta Warwick u Engleskoj napravili su istraživanje u kojem su proučavali količinu plača beba za vrijeme prva tri mjeseca života, a podaci su se prikupljali u mnogim državama.

Voditelj istraživanja prof. Dieter Wolke s Odjela za psihologiju je po prvi put napravio univerzalne grafikone koji pokazuju trajanje normalnog plača beba tijekom prva tri mjeseca.

U studiji je sudjelovalo 8.700 novorođenčadi iz država kao što su Japan, Italija, Kanada, Danska, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska. Profesor je izračunao koliko dugo u prosjeku bebe plaču u jednom danu u različitim kulturama.

U prosjeku bebe plaču oko 2 sata na dan prva dva tjedna, vrhunac plača nastaje sa 6 tjedana kada plaču 2 sata i 15 minuta, a do dvanaestog tjedna plač se smanjuje na 1 sat i 10 minuta. Međutim, postojali su i slučajevi u kojima su neke bebe plakale samo 30 minuta, a neke preko 5 sati u jednom danu.

Rezultati provedenog istraživanja su pokazali kako bebe najviše plaču u Nizozemskoj, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu i Italiji, a najmanje količine plača su zabilježene u Japanu, Njemačkoj i Danskoj.

Poznato je kako kolike izazivaju plač, a od njih su najviše patila djeca u Ujedinjenom Kraljevstvu (njih je imalo 28% novorođenčadi u 1.i 2. tjednu života), Kanadi (34.1% ) i Italiji (20.09%). Zbog kolika djeca su najmanje plakala u Danskoj (5.5% u dobi od 3-4 tjedna) i Njemačkoj (6.7%).

Budući da su se zdravstvena skrb i struktura obitelji promijenili u mnogim kulturama, modernim roditeljima i zdravstvenim djelatnicima  potrebne su nove smjernice prilikom procjenjivanja normalnog i pretjeranog plača kod beba.

Prof. Wolke smatra kako već postoje razlike u količini plača kod beba u prvim tjednima života. Može se mnogo toga naučiti proučavanjem kultura u kojima je plač djeteta manji kako bi se utvrdilo utječe li na plač roditeljstvo ili neki drugi faktori vezani uz trudnoću ili genetiku. Prema njegovom mišljenju, ovi podaci će pomoći zdravstvenim djelatnicima koji će utvrditi je li plač bebe normalan i tako umiriti roditelje ili će u slučaju pretjeranog plača obaviti daljnje pretrage i pružiti podršku roditeljima.

6 komentara

6 Comments

 1. Željko Pecigoš

  7 kolovoza, 2017 u 2:57 pm

  U dalmaciji kad jajdug izgubi, znači, često…

 2. Robert Graffius

  7 kolovoza, 2017 u 3:37 pm

  Kod nas…jer im je jasno da su najebali

 3. Krešimir Pušić

  7 kolovoza, 2017 u 4:02 pm

  …a u kojoj najbrže slože Rubikovu kocku?

 4. Dom Harjač

  7 kolovoza, 2017 u 6:23 pm

  U Hrvatskoj. Čim čuje jezik plače i oće se vratit nazad u mamu…

 5. Eman Kurtalić

  8 kolovoza, 2017 u 1:07 pm

  Najviše plaču na Balkanu.Kada se rode kažu-Neću ovdje se roditi neću.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Djeca slušaju glazbu s prijenosnih uređaja poput mobitela ili tableta

Neuroznanost

Djeca stara tek nekoliko sati mogu razlikovati riječi svoga materinjeg jezika od stranih riječi, otkrili su znanstvenici. Studija je pokazala kako djeca počinju upijati...

Zdravlje i Medicina

Početkom osamdesetih, biolog sa Sveučilišta Harvard, Edward O. Wilson, osmislio je teoriju nazvanu biofilija. Ona tvrdi da je svaki čovjek instinktivno privučen svom prirodnom...

Psihologija

Evo što kaže znanost

Oglašavanje