Connect with us

Znanost

Foto 1: Tj Holowaychuk/Unsplash, Foto 2: Alfred Wegener Institute/PA

Ekologija i okoliš

U najvećem istraživanju Arktika dosad, znanstvenici planiraju zarobiti brod u ledu

Polarstern je 120 metara dug ledolomac koji će 2019. godine isploviti prema Arktiku kako bi dosad najdetaljnije istražili taj teritorij. Plan je zarobiti brod u ledu i s njim plutati gotovo 2.500 km u razdoblju od godine dana.

Ovaj bi nam pothvat trebao omogućiti potpuno nova saznanja o klimatskom sustavu. Stručnjaci iz 12 zemalja proučavat će lokalne vode i skupljati podatke o atmosferi kako bi što bolje razumjeli klimatske promjene i omogućili točnije predviđanje vremenskih prilika.

Voditelj ovog projekta Markus Rex rekao je da je ovo jedini pravi način da se istraži Sjeverni pol tijekom zime jer je led nemoguće probiti, a korištenje motornih sanjki bilo bi previše opasno zbog teške opreme koju je sanjkama nemoguće transportirati. Rex na ekspediciju planira krenuti u ljetnim mjesecima, a do kraja studenog trebali bi biti zarobljeni u ledu. „Tada ćemo samo isključiti motore i plutati zajedno s ledom, na kojeg ćemo u međuvremenu postaviti satelitske istraživačke postaje u okrugu od 30 kilometara.“

Ovo je zapravo drugi takav pokušaj. Prvi se dogodio 1839. godine pod vodstvom norveškog istraživača Fridtjofa Nansena koji je svoj brod Frahm zarobio u ledu u nadi da će ga odvesti do Sjevernog pola. Iako je Nansen malo zalutao i ubrzo zatim prekinuo misiju, završio je blizu Grenlanda i pokazao da se dijelovi arktičkog leda polako kreću prema jugu.

Na jednogodišnjem putu znanstvenike očekuju ekstremno niske temperature, duge noći tijekom zimskih mjeseci i polarni medvjedi.

2 komentara

2 Comments

  1. Vera Lakatos

    veljača 21, 2017 kod 11:01 pm

    Toliko sam sita zime da mi se ovo ne čita. Objavite ovo ponovo kad budemo na 38 celzijevih.

  2. Damir Livancic

    veljača 21, 2017 kod 11:36 pm

    Satelitska prognostika se dovodi na linearan ispit. Vrijedan je to i rizican projekt.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh