Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

U našoj galaksiji postoji više od 300 milijuna potencijalno naseljivih planeta

Spomenuta studija bila je globalna suradnja NASA-inih znanstvenika koji su radili na misiji Kepler i istraživača iz međunarodnih agencija u rasponu od Brazila do Danske.

Foto: NASA

Stručnjaci iz NASA-e tvrde da se u našoj galaksiji nalazi najmanje 300 milijuna potencijalno naseljivih planeta.

Kepler, svemirski teleskop američke svemirske agencije, proveo je devet godina u misiji lova na planete. Teleskop je u našoj galaksiji uspješno identificirao tisuće egzoplaneta prije nego što mu je ponestalo goriva 2018. godine. No, osnovno pitanje izvorne misije je: Koliko je tih planeta naseljivo?

Znanstvenici širom svijeta godinama su pregovarali o podacima koje je teleskop Kepler prikupio, a sada misle da su pronašli odgovor. Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu The Astronomical Journal, u našoj galaksiji postoji otprilike 300 milijuna potencijalno nastanjivih svjetova, što nam govori da na stjenovitim planetima može postojati tekuća voda.

Naravno, ta brojka je gruba procjena s konzervativne strane, a iz NASA-e tvrde da bi ih “moglo biti još puno”. Neki od ovih planeta mogli bi biti dovoljno blizu nama da ih se može smatrati “međuzvjezdanim susjedima”. Najbliži takav planet se nalazi na udaljenosti od oko 20 svjetlosnih godina, piše CNN.

“Kepler nam je već otkrio da postoje milijarde planeta, ali sad znamo da je dobar dio tih planeta možda stjenovit i nastanjiv”, izjavio je NASA-in istraživač i vodeći autor Steve Bryson.

“Iako je ovaj rezultat daleko od konačne vrijednosti, a voda na površini planeta samo jedan od mnogih čimbenika koji podržavaju život, izuzetno je uzbudljivo što smo izračunali da su ovi svjetovi toliko česti s tako visokom pouzdanošću i preciznošću.”, nadodao je Bryson.

Spomenuta studija bila je globalna suradnja NASA-inih znanstvenika koji su radili na misiji Kepler i istraživača iz međunarodnih agencija u rasponu od Brazila do Danske.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Astronomija

Teleskop je završen 2016. godine, a formalno je započeo s radom 11. siječnja 2020. godine.

Tehnologija

U utorak se u opservatoriju Arecibo u Portoriku srušio jedan od najvećih teleskopa na svijetu. Američka Nacionalna zaklada za znanost (NSF) priopćila je da...

Svemir

Sve više ljudi tvrdi da bi svemir mogao omogućiti milijardu puta veću industrijsku proizvodnju od ove koje imamo na Zemlji. Iako ovakve tvrdnje zvuče...

Planete i mjeseci

Najuočljivija oluja je dobila naziv Great Red Spot.

Oglašavanje