Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

U Nizozemskoj predstavljena najduža solarna biciklistička staza

Foto: Pixabay

Vlasti centralne provincije Utrecht u Nizozemskoj otvorile su najdužu solarnu biciklističku stazu na svijetu koja proizvodi električnu energiju, povezujući tako održivu energiju s prijevozom bez emisije štetnih plinova.

Učenici jedne lokalne osnovne škole prvi su se provozali stazom dugom 330 metara, koja se nalazi u selu Maartensdijk, blizu Utrechta. Staza se sastoji od betonskih blokova prekrivenih tankim prozirnim slojem koji štiti i omogućava prodiranje sunčeve svjetlosti do solarnih ćelija ugrađenih u blokove.

Pilot projekt ima za cilj utvrditi mogli li se takve staze s dvostrukom namjenom šire koristiti, odnosno mogu li služiti biciklistima i mogu li se koristiti za generiranje struje iz solarne energije, s obzirom na to da pokrajina Utrecht želi smanjiti emisiju ugljika, prenosi AP.

“To je vrlo važno! Želimo biti klimatski neutralni do 2040. godine, tako da se moramo usuditi koristiti inovacije, a ovo je vrlo inovativno. Imamo vrlo napučenu pokrajinu s malo prostora, pa iz tog razloga moramo isprobati dvostruku namjenu staza. Ako ceste možemo koristiti za proizvodnju energije, imamo dvostruku prednost”, rekao je Arne Schaddelee, pokrajinski dužnosnik.

Solarna biciklistička staza otvorena je na dan kad je Europska unija predstavila opsežan set zakona koji bi trebali omogućiti ispunjavanje obećanja da će tijekom ovog desetljeća smanjiti emisiju plinova koji uzrokuju globalno zagrijavanje za 55 posto, uključujući kontroverzni plan oporezivanja stranih tvrtki koje uzrokuju zagađenja.

Solarne biciklističke staze se već koriste u drugim dijelovima Nizozemske, ali je ova u Utrechtu najduža izgrađena do sada.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...