Connect with us

Hi, what are you looking for?

U ovoj hrvatskoj klinici tumore ‘uništavaju’ u roku 20 minuta

Zloćudne bolesti liječe bez klasičnog operativnog zahvata, bez anestezije i bez krvi, a pacijente odmah nakon operacije otpuštaju kući. Radiochirurgia Zagreb, privatna poliklinika u Svetoj Nedelji, prva je ustanova u Hrvatskoj, ali i na području jugoistočne Europe, koja radi revolucionarne zahvate liječenja karcinoma uz pomoć radioterapije i radiokirurgije.

– Raspolažemo najmodernijom opremom koja omogućuje da se uspješno borimo protiv karcinoma, epidemije koji danas pogađa sve veći broj ljudi, svih dobnih skupina. CT i MR uređajima tumore možemo locirati već u njihovoj najranijoj fazi kad su veličine od svega nekoliko milimetara. Osim toga, tumore dobivamo u 4D prikazu što nam omogućuje vrlo precizno liječenje – govori prof. dr. sc Dragan Schwarz, ravnatelj poliklinike dodajući kako CT uređaj koji primjenjuju kod pregleda odašilje ultra niske doze zračenja.

Početkom travnja u poliklinici su primili pacijenta koji je na plućima imao tri metastaze nastale od primarnog sarkoma na koljenu. Zahvat ‘uništavanja’ svake pojedine metastaze trajao je svega 20-ak minuta. Pritom je pacijent cijelo vrijeme bio budan, u ležećem položaju i nije osjećao nikakvu bol.

– Zrakama ciljano djelujemo na tumorsko tkivo bez bojazni da će se okolno tkivo ozračiti, a dijelovi tijela koje na ovaj način tretiramo često su nedostupni i visokorizični kad je klasična kirurgija u pitanju – pojašnjava Schwarz dodajući da zahvat izvode uz pomoć Varian Edge linearnog akceleratora, uređaja koji odašilje zrake vrlo visokog intenziteta i submilimetarske preciznosti.

Nakon što su uspješno napravili prvu radiokiruršku operaciju raka pluća, liječnici Radiochirurgije izveli su i radiokiruršku operaciju raka gušterače i prostate. Pri operaciji su koristi tzv. Calypso sustav, jedan od najmodernijih sustava za pozicioniranje pacijenta i praćenje tumora u stvarnom vremenu.

Uz to, Radiochirurgia Zagreb nudi i mogućnost redovitih pretraga, tzv. Screeninga ili probira za rano otkrivanje najčešćih karcinoma, a uzimaju i uzorke tkiva za patološku analizu nakon čega pacijente smještaju u dnevnu bolnicu gdje im pružaju svu potrebnu njegu, lijekove i nadzor stručnjaka.

– Pružamo i pretragu virtualne kolonoskopije koja traje svega desetak sekundi. Unatoč tome prikaz je na računalu vrlo detaljan i precizan – pojasnili su u poliklinici.

Djeluju na tumore štiteći okolno tkivo

Tim Radiochirurgije čine hrvatski i međunarodni stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u različitim oblicima liječenja tumora. Uređaji kojima raspolažu omogućuju im da uz pomoć radioterapije djeluju na tumorsko tkivo bez da oštete ono zdravo.

Prate i učinak kemoterapije u liječenju tumora

Osim zahvata radioterapije i radiokirurgije u poliklinici pacijentima nude i mogućnost pretraga za rano otkrivanje najčešćih karcinoma poput raka pluća, dojke, prostate i kolorektalnih karcinoma. Osim toga, mogu pratiti i učinke kemoterapije, odnosno djeluje li taj način liječenja povoljno na karcinom ili ne. Iako zasad još ne pružaju mogućnost primanja kemoterapije i to u dogledno vrijeme planiraju imati u ponudi. To će raditi u prostorima dnevne bolnice koja je uređeno na način da pacijentima maksimalno olakša ovaj zahtjevan tretman.

Virtualna kolonoskopija brza i učinkovita

Iako se klasičnom kolonoskopijom istovremeno može pregledavati debelo crijevo, ali i odstraniti sumnjivo tkivo ako se na njega naiđe, to se virtualnom kolonoskopijom ne može napraviti. No ona je za pacijenta brža i ugodnija, a snimku liječnici mogu detaljno pregledavati na računalu tražeći sumnjive tvorbe.

CT uređaj odašilje minimalnu količinu zračenja prema pacijentu

Klinika raspolaže sa Siemensovom opremom – CT uređajem ultra niske doze zračenja, velike brzine s 384 rekonstruirana sloja, MR uređajem jačine 3T te ultrazvukom najnovije generacije. Ukupna vrijednost investicije premašuje deset milijuna eura i realizirana je iz privatnih izvora uz financiranje HBOR-a i Unicredit leasinga te uz HAMAG Bicro jamstva.

Možda će vas zanimati

Stigli rezultati jedne velike studije

Induciranje stanja sličnog hibernaciji kod osoba oboljelih od raka moglo bi dati više vremena liječnicima da pronađu adekvatnu terapiju. Rast tumora značajno bi se...

Svemir

Djelomična pomrčina Sunca, kada će Mjesec svojom površinom, gledano iz Hrvatske, baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko jedne trećine Sunca, dogodit će...

Oduvijek smo znali za generalnu štetnost, ali dobro je imati konkretne studije.

Advertisement