Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

U posljednjih 250 godina izumrlo je gotovo 600 biljnih vrsta

Ne izumiru samo životinjske vrste

Gotovo je 600 biljnih vrsta izbrisano s našeg planeta u posljednjih 250 godina. Ono što je zanimljivo jest da je ta brojka dvostruko veća od brojke vrsta ptica, sisavaca ili vodozemaca koje je snašla ista sudbina.

Istraživanje o tome je objavljeno u stručnom časopisu Nature, Ecology & Evolution.

Konkretno, otkriveno je kako je 571 biljna vrsta nestala iz divljine diljem svijeta. Još nešto je zanimljivo u toj problematici. Naime, izumiranje biljaka se događa 500 puta brže, nego što bi to bilo bez ljudske intervencije.

Za usporedbu, stručnjaci pojašnjavaju kako se izumiranje životinja događa najmanje 1000 puta brže od normalne stope izumiranja. Ipak u izvješću je navedeno kako su istraživači smatrali da je stopa izumiranja biljke podcijenjena.

Stručnjaci s Kraljevskog botaničkog vrta, Kew i Sveučilišta u Stockholmu objašnjavaju da je ovo konkretno prvi put da je sastavljen neki globalni pregled o tome koje su biljke izumrle.

“Većina ljudi je sposobna imenovati nekog sisavca ili pticu koja je izumrla u posljednjih nekoliko stoljeća, međutim malo tko može navesti izumrlu biljku”, primijetio je jedan od autora izvješća za medije, Aleys Humphreys.

Konkretno, biljke na otocima, u tropima ili u mediteranskoj klimi imale su najveće stope izumiranja. To je zato što su to bila područja u kojima su živjele jedinstvene vrste prilično osjetljive na ljudske aktivnosti.

Studija tvrdi da bi povećanje stope izumiranja biljaka moglo biti posljedica gubitka staništa vrsta koje se nalaze na malom geografskom području.

Neki od reprezentativnih primjera biljaka koje su izumrle u zadnja dva stoljeća su aromatično čilsko sandalovo drvo i povezano trojstvo koje nema lišća. Kod te biljke je samo cvijeće vidljivo iznad tla.

Ipak, nije sve tako crno. Izvješće spominje i neke dobre vijesti. Naime, čak 430 biljnih vrsta je ponovno otkriveno nakon što se smatralo da im više nema traga.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici strahuju da će se trend izumiranja sivih kitova nastaviti i ove godine

Biljke i životinje

Za biljke je izrazito važno postojanje unutarnjeg sata kako bi se mogle pripremiti za noć kad je potrebno skladištiti energiju.

Biljke i životinje

Velika raznolikost i bogatstvo različitosti rezultat su toga što je područje bilo potpuno bez ljudi.

Biljke i životinje

Australski čudnovati kljunaš na rubu je izumiranja, pokazala je studija znanstvenika sa Sveučilišta Novi Južni Wales. Čudnovati kljunaš ili platipus jedinstvena je vrsta sisavca...