Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

U razvoju je kontracepcija koja se primjenjuje jednom mjesečno

Iako je oralna kontracepcija bila prekretnica u sprječavanju neželjenih trudnoća, ona se oslanja na uzimanje terapije redovno. Multinacionalno istraživanje je pokazalo da 50% žena zaboravi uzeti bar jednu dozu tijekom tri mjeseca. Potonje istraživanje također iznosi podatak da je mogućnost trudnoće kod takvih žena 9%. Istraživanje objavljeno u “Science Translational Medicine” predstavlja novu kontracepciju koja se treba uzimati samo jednom mjesečno.

Metoda jednomjesečne kontracepcije se temelji na tome da tableta ostane boraviti u stijenci probavnog sustava više tjedana. Ideja je u početku nastala tijekom liječenja malarije, tuberkuloze i HIV-a.

Tim je dizajnirao kapsulu koja se sastoji od šest krakova koji su spojeni “jezgrom”. Nakon što se tableta proguta, krakovi se rastvore te poprime promjer veći ljudskog pilorusa (otvora koji spaja želudac i tanko crijevo). S obzirom da kapsula ne može doprijeti do tankog crijeva, zadržava se u želucu gdje tijekom vremena otpušta hormone.

Ovakav koncept kontracepcije za sada je testiran samo na životinjskim modelima, primarno, svinjskom modelu. Kod životinja koje su primale kontracepciju sa produljenim oslobađanjem hormona, njihova potrebna koncentracija je zabljižena sve do 29. dana. S druge strane, životinje koje su uzimale standarndu kontracepciju koja se uzima svakog dana, nakon 6 sati je već imala niže koncentracije hormona.

Sljedeća faza u testiranju je procjena sigurnosti i proširivanje proizvodnih procesa. S obzirom da je rad financiran sredstvima zaklade Bill & Melinda. Osim Bill Gatesa, i “Lyndra Therapeutics” su iskazali interes. Radi se o biotehnološkoj firmi koja je usredotočena na razvoj lijekova s dugotrajnim oslobađanjem. S obzirom na sve navedeno, ne sumnjamo da će jednomjesečna kontracepcija biti uskoro u širokoj primjeni.

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Medicinski fakultet u Coloradu je nastojao provjeriti postoji li povezanost genetike i debljanja kod korištenja kontracepcije. Iako je problem dobivanja mase pri korištenju kontracepcije...

Zdravlje i Medicina

Neuroznanstvenici su došli do otkrića da je hipotalamus žena koje koriste kontracepcijske pilule znatno manji u odnosu na one koje ne koriste. Hipotalamus je...

Zdravlje i Medicina

Istraživači su klasificirali pregled zdjelice u dvije vrste: medinski indicirani ili potencijalno nepotrebni.

Zdravlje i Medicina

Komplikacije tijekom trudnoće, povezuju se sa povećanim rizikom razvoja srčanih bolesti kasnije u životu majke. Komplikacije uključuju spontani pobačaj, preeklampsiju, gestacijski dijabetes i prijevremeni...