Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

U Sahari pronađen meteorit stariji od Zemlje

Tim japanskih i francuskih znanstvenika utvrdio je da je meteorit nekad bio lava, ali da se ohladio i pretvorio u krut objekt

Ilustracija: Pixabay

Meteorit otkriven 2020. godine u alžirskom dijelu pustinje Sahara dio je protoplaneta koji se formirao prije nego što je nastala Zemlja.

Dubinska analiza sastava i starosti pronađenog komada otkrila je da je meteorit, poznat kao Erg Chech 002, star oko 4,6 milijardi godina i da predstavlja najstariji poznati primjer magme iz svemira, piše Interesting Engineering.

Također, analize sugeriraju da je meteorit vjerojatno bio dio kore objekta poznatog kao protoplanet, odnosno velikog stjenovitog tijela koje je trebalo postati planet.

Sve ove činjenice čine EC 002 izuzetno neobičnim jer je to izuzetno rijedak komad izgubljenog protoplaneta koji je pripadao davno izgubljenom svijetu, a kojeg su vjerojatno uništili ili apsorbirali veći planeti tijekom formiranja našeg Sunčevog sustava.

Komadići su prvi put pronađeni u Adraru u Alžiru u svibnju 2020. godine i brzo su prepoznati kao neobični jer očito imaju vulkansko podrijetlo. To je neobično jer većina stjenovitih meteorita potječe iz izvora s bazaltnim korama koje su prepune željeza i magnezija. Suprotno tome, kemijski sastav pronađenih komadića bio je bogat silicijevim dioksidom.

Tim japanskih i francuskih znanstvenika utvrdio je da je meteorit nekad bio lava, ali da se ohladio i pretvorio u krut objekt u periodu od 100.000 godina, a njegova težina iznosi oko 30 kilograma.

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Odgovoriti na to pitanje nije tako jednostavno kao što se može činiti. Možda mislite da se nebo noću čini mračnim, jer je to vrijeme...

Klima

Unatoč činjenici da još uvijek postoje oni koji osporavaju klimatske promjene, snimke koje je zabilježio Google Earth od 1984. godine do danas prikazuju njihove...

Svemir

Sitne čestice prikupljene s vrha planine na Antarktiku dokazi su da je meteorit širok više od 100 metara eksplodirao prije 430 000 godina i...

Svemir

Testirani panel zapravo je prototip sustava koji je u svemir lansiran u svibnju prošle godine