Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Elektronika

U Sjedinjenim Državama počelo mikročipiranje zaposlenika

Kažu, zbog mnogo pogodnosti.

Svima su poznati scenariji iz bliske budućnosti u kojima će mnoga radna mjesta ljudima preoteti roboti. Možda ipak neće ako sami dobrovoljno postanemo svojevrsni „kiborzi“ zahvaljujući RFID tehnologiji.

Jedna tehnološka kompanija iz Wisconsina (32M)je postala prva u Sjedinjenim Državama koja je za sve svoje zaposlenike omogućila implantate u vidu mikročipova. Kažu kako očekuju da će preko 50 članova osoblja biti dobrovoljno podvrgnuti čipiranju sljedećeg tjedna.

Čipovi veličine zrna riže koji rade na temelju radiofrekvencijske identifikacije (RFID) će biti pohranjeni u rukama članova osoblja, točnije – između palca i kažiprsta. Čipirani zaposlenici će tako moći obavljati niz uobičajenih uredskih zadataka bez prijašnjih napora.

Predviđa se da će upotreba RFID tehnologije naći plodno tlo u mnogim uobičajenim radnjama, od otvaranja vrata pokretom ruke, upotrebe stroja za fotokopiranje, prijave u uredska računala, otključavanja telefona, pohrane medicinskih informacija i korištenja kod plaćanja na drugim RFID terminalima.

Takvi čipovi nisu nikakva novost i slični su onima koji se već koriste u stvarima kao što su beskontaktne kreditne kartice, mobilni sustavi plaćanja i implantati u životinjama. Prema riječima izvršnog direktora 32M-a, osoblje je, nakon što je bilo obaviješteno o dobrovoljnom programu, reagiralo mješavinom nevoljkosti i uzbuđenja, ali u konačnici je sve rezultiralo time da je više od polovice zaposlenih izabralo sudjelovanje. Neki su za novine rekli kako jednostavno žele biti dio budućnosti, a neki kako su općeprihvaćeni pacemakeri kudikamo opasniji od čipova.

Ono što smatramo skoro distopijskom verzijom radnog mjesta nije ipak novost u svijetu poslovanja, osim možda za SAD. Švedski primjer je ušao u povijest s kompanijom Epicenter u kojem je čipiranje postalo rutina.

Kao u slučaju sa svakom novinom u svijetu tehnologije, postavlja se ipak pitanje sigurnosti i privatnosti. Iako su čipovi biološki bezopasni, podaci koje generiraju svejedno mogu pokazati koliko je često zaposlenik dolazio na posao ili što je kupio, jer se čipiranoj osobi nije baš lako odvojiti od čipa.

Također postoji generalna opasnost od hakiranja, kao i razne druge etičke dileme. Iz spomenute kompanije 32M poručuju kako po tim hakerskim pitanjima kod njihovih čipova nema bojazni, jer ništa nije povezano s internetom. Također ističu kako ne postoji GPS komponenta u čipu, već da cijela stvar služi kako bi se zaposlenici oslobodili silnih kartica i ključeva.

Čipovi stoje 300 američkih dolara i mogu se, na zahtjev zaposlenika, jednako lagano ukloniti kao što su i stavljeni.

16 komentara

16 Comments

 1. Dražen Falkenburger

  31 srpnja, 2017 u 8:30 pm

  Neka si čavel u mozak zapiknu i evo čipiranja .

 2. Dino Alberini

  31 srpnja, 2017 u 8:49 pm

  Zrinka K radi kod vas u fušu? Sve za klikove i lajkove? Jadno, ekipa.

 3. Mario Bošnjak

  31 srpnja, 2017 u 8:59 pm

  ..bježi od ovoga,bježi,bježi……

 4. Mladen Kihas

  31 srpnja, 2017 u 9:03 pm

  Živa laž..samo.ovi pederski novinarčići pokusavaju tu vijest profurat kao da je to nešto ok..zato što su plaćeni da nas obmanjuju…..a i dobili su posao jer je uslov za radno mjesto bio da direktoru moraju svaki dan pušit na poslu..pa ìm on nalaže ovakve očajne priloge…nije uopće počelo čipiranje u Americi..nego je to samo predložila jedna Američka kompanija svojim zaposlenicima…kažem predložila…a ne čìpirala…dakle vi novinarčići…što ga primate svaki dan….fuck off…sa lažnim vijestima…..

 5. Karlo Greguranić

  31 srpnja, 2017 u 9:15 pm

  A makrocipiranje ? O tome niko ne govori 🙂

 6. Milan Mirko Mirkovic

  31 srpnja, 2017 u 9:15 pm

  ma nije to nista

 7. Frutii Tutti

  31 srpnja, 2017 u 9:49 pm

  Haaaaaa

 8. Ivan Večerin

  1 kolovoza, 2017 u 4:39 am

  Čipiranje je neizbježno kao i ukidanje cash novca. Već smo svi čipirani samo što je sve u telefonu pa se možeš maknuti sa mreže. Čip u ruku je samo nastavak razvijanja tehnologije.

 9. Nenad Florijan

  1 kolovoza, 2017 u 5:26 am

  Ajmo naši političari, evo dodatnog izvora zarade. PRILIKA!!!!!! Još malo pa nestalo čipova, jeftino dam, samo da prodam. Pokažimo Amerima da smo ispred njih

 10. Biljana Skok

  1 kolovoza, 2017 u 9:27 am

  Hahaha

 11. Mate Mustać

  1 kolovoza, 2017 u 10:24 am

  I triba tu stoku čipirati…još im samo fali detonator…čim se maknu dalje 12 milja od amerike neka lete u zrak

 12. Zoran Bojic

  1 kolovoza, 2017 u 1:48 pm

  . .. Budale, -velikim slovom

 13. Krmpotić Zoran

  1 kolovoza, 2017 u 2:50 pm

  čuj, sve stvari možež postaviti ili s plusom ili minusom kao predznakom. ja sam čipirao svoje dvoje pasa, čini li me to lošim čovjekom , vlasnikom ili prijateljem pasa’

 14. Antonio Bogdan

  1 kolovoza, 2017 u 3:30 pm

  Na celo ?

 15. Valentin Dobroumov

  2 kolovoza, 2017 u 4:14 am

  “Žig Zvijeri” – Sve je opisano u Ivanovom otkrivenju! To se radi već godinama. Valja čitati knjige …

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Oglašavanje