Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

U Španjolskoj otkrivene dvije nove biljke

Baš kada su svi pomislili da su skoro sve vrste bilja na Iberijskom poluotoku otkrivene, španjolski su istraživači otkrili Taraxacum decastroi i Taraxacum lacianense, dva maslačka s Pirineja i planinskog lanca Cordillera Cantábrica.

Ovo otkriće potvrđuje položaj Španjolske kao vodeće zemlje po biološkoj raznolikosti. “Teško je danas pronaći nove vrste u Španjolskoj. To ovisi o kompleksnosti grupe biljaka koju proučavate.” rekao je SINC-u Antonio Galán de Mera, glavni autor istraživanja i istraživač u Odjelu za biologiju (Botany) na San Pablo-CEU University-u u Madridu. Prema istraživanju, koje je objavljeno u Annales Botanici Fennici, nije bilo lako identificirati ove dvije nove biljke. “Morali smo ih usporediti s brojnim primjercima iz Europe (posebice iz Španjolske i Portugala), koje su nam posudili iz kolekcija drugih fakulteta.” izjavio je Galán de Mera. Taraxacum decastroi i Taraxacum lacianense su biljke s dugačkim listovima i malo peluda jer se razmnožavaju pomoću sjemenja bez oplodnje. Također imaju “prilično karakterističan” plod s malo ukrasa, “zbog kojeg se razlikuju od drugih vrsta na poluotoku”, dodao je znanstvenik.

T. decastroi, koji je dobio ime po prirodoslovcu Emiliu de Castro y Pérez de Castro, biljka je iz Pirinejske jelove šume u Léridai, dok T. lacianense, kojeg je prvi put uočio José Alfredo Vicente Orellana, raste u brezovim šumama na planinama Montes de León, posebice u području Laciana. Obje biljke žive u vlažnom okruženju i suočavaju se s određenim prijetnjama. “Taraxacum lacianense obitava u okolišu koji bi se mogao isušiti. K tome, rit u kojem raste nalazi se u brezovim šumama na Montes de Leónu, kojima su ozbiljna prijetnja otvoreni rudnici ugljena”, objašnjava biolog.

Opisi Taraxacum decastroi i Taraxacum lacianense predstavljaju dva nova dodatka biljnoj biološkoj raznolikosti Iberijskog poluotoka i pridružili su se ostalim 50 vrstama unutar Taraxacum roda na Iberijskom poluotoku. Obje su vrste u rodu s Taraxacum reophilum s Alpa. U Španjolskoj, “nemoguće je odrediti” broj novih biljaka koje još treba otkriti “iako proučavanje rodova mogu uvijek izbaciti pokoje iznenađenje”, rekao je istraživač, koji trenutno proučava drugu “moguću” vrstu u okolici Madrida koja je povezana sa šumskom grupom. Tim je također pronašao još jednu vrstu u Portugalu, Segovi i Asturiasu. Dvije će nove vrste biti uključene u poglavlje o rodu Taraxacum u Flora Ibérica, koju objavljuje Spanish National Research Council (CSIC) od 1986. godine. Botanički odsjek na San Pablo-CEU University-u surađuje na ovoj inicijativi kroz svoj herbarij u kojem su konzervirane biljke s Iberijskog poluotoka i Južne Amerike.

Izvor: FECYT – Spanish Foundation for Science and Technology

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Oduvijek smo znali za generalnu štetnost, ali dobro je imati konkretne studije.

Biologija

Dioba stanica temeljni je proces kod svih oblika života, koji se u većini slučajeva provodi ujednačeno i bez greške. Međutim, kada se dogode pogreške...

Wellness i prehrana

Potvrđena veza prekomjerne tjelesne težine i karcinoma

Mikrobiologija

Rezultati studije objavljene u časopisu The Journal of Clinical Investigation su otkrili što potiče kronični stres, a tako posljedično i rast matičnih stanica raka....

Oglašavanje