Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

U Sredozemlje se svake godine baci gotovo 230.000 tona plastike

Novi izvještaj spomenute organizacije pokazao je da Egipat, Italija i Turska godišnje bace najviše plastike u Sredozemlje.

Foto: Pixabay

Svake godine gotovo 230.000 tona plastičnog otpada završi u Sredozemlju, a ta brojka bi se mogla udvostručiti do 2040. godine ako se ne poduzmu “ambiciozne” mjere, upozorio je Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN).

Novi izvještaj spomenute organizacije pokazao je da Egipat, Italija i Turska godišnje bace najviše plastike u Sredozemlje. Egipat izbaci oko 74.000 tona, Italija 34.000 tona, a Turska 24.000 tona plastike godišnje.

Prema količini izbačenog otpada po stanovniku prednjače Crna Gora s osam kilograma po osobi godišnje, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija s po tri kilograma po osobi godišnje.

Ukupno se u Sredozemno more svake godine baci oko 229.000 tona plastičnog otpada, što je ekvivalent više od 500 brodskih kontejnera dnevno, naveli su iz IUCN-a u priopćenju.

Organizacija je ukazala i da je loše upravljanje otpadom odgovorno za čak 94% plastike koja se nađe u moru.

“Bez značajne intervencije, ovo će se zagađenje nastaviti pogoršavati dok se ne udvostruči i dostigne 500.000 tona do 2040. godine”, procijenila je organizacija ocjenjujući da su “potrebne ambiciozne mjere izvan postojećih obveza”, piše The Canadian.

Zagađenje plastikom dugoročno šteti kopnenim i morskim ekosustavima i biološkoj raznolikosti, posebno morskim životinjama koje se mogu zapetljati ili progutati plastični otpad te umrijeti od iscrpljenosti ili gladi, izjavila je Minna Epps, direktorica Morskog i polarnog programa IUCN-a, organizacije poznate po svom crvenom popisu ugroženih vrsta.

Prema ovom izvještaju, bolje upravljanje otpadom u 100 gradova koji su najveći zagađivači moglo bi smanjiti ispuštanje plastike u Sredozemlje za 50.000 tona godišnje.

Također, zabrana određenih proizvoda kao što su plastične vrećice smanjilo bi dodatnih 50.000 tona otpada.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Biljka dunjarica može apsorbirati 20 posto više zagađenja u odnosu na drugo raslinje

Ekologija i okoliš

Koncept koji je stvorila Lenka Petráková prikuplja otpad iz oceana i priprema ga za reciklažu

Tehnologija

Maska funkcionira uz pomoć ugrađenih Halo senzora.

Ekologija i okoliš

Podaci pokazuju da broj smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem u Indiji raste.

Oglašavanje