Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

U Sredozemlje se svake godine baci gotovo 230.000 tona plastike

Novi izvještaj spomenute organizacije pokazao je da Egipat, Italija i Turska godišnje bace najviše plastike u Sredozemlje.

Foto: Pixabay

Svake godine gotovo 230.000 tona plastičnog otpada završi u Sredozemlju, a ta brojka bi se mogla udvostručiti do 2040. godine ako se ne poduzmu “ambiciozne” mjere, upozorio je Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN).

Novi izvještaj spomenute organizacije pokazao je da Egipat, Italija i Turska godišnje bace najviše plastike u Sredozemlje. Egipat izbaci oko 74.000 tona, Italija 34.000 tona, a Turska 24.000 tona plastike godišnje.

Prema količini izbačenog otpada po stanovniku prednjače Crna Gora s osam kilograma po osobi godišnje, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija s po tri kilograma po osobi godišnje.

Ukupno se u Sredozemno more svake godine baci oko 229.000 tona plastičnog otpada, što je ekvivalent više od 500 brodskih kontejnera dnevno, naveli su iz IUCN-a u priopćenju.

Organizacija je ukazala i da je loše upravljanje otpadom odgovorno za čak 94% plastike koja se nađe u moru.

“Bez značajne intervencije, ovo će se zagađenje nastaviti pogoršavati dok se ne udvostruči i dostigne 500.000 tona do 2040. godine”, procijenila je organizacija ocjenjujući da su “potrebne ambiciozne mjere izvan postojećih obveza”, piše The Canadian.

Zagađenje plastikom dugoročno šteti kopnenim i morskim ekosustavima i biološkoj raznolikosti, posebno morskim životinjama koje se mogu zapetljati ili progutati plastični otpad te umrijeti od iscrpljenosti ili gladi, izjavila je Minna Epps, direktorica Morskog i polarnog programa IUCN-a, organizacije poznate po svom crvenom popisu ugroženih vrsta.

Prema ovom izvještaju, bolje upravljanje otpadom u 100 gradova koji su najveći zagađivači moglo bi smanjiti ispuštanje plastike u Sredozemlje za 50.000 tona godišnje.

Također, zabrana određenih proizvoda kao što su plastične vrećice smanjilo bi dodatnih 50.000 tona otpada.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...