Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

U tijeku procjena rizika od ventilacijskih sustava

ECDC vrši procjenu rizika na radnim mjestima koji može biti povećan ako se bolest širi zrakom nakon nekoliko epidemija zabilježenih u postrojenjima širom Europe.

Foto: PIxabay

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti provodi procjenu rizika koji predstavljaju ventilacijski sustavi i drugi uređaji na radnim mjestima za prijenos koronavirusa kroz zrak, ali sad i putem kapljica, rekla je ravnateljica ECDC-a Andrea Ammon.

“Radimo na tehničkom izvještaju o radnom okruženju i faktorima rizika od epidemije”, naglasila je Ammon, dodajući da se vrši procjena rizika koji predstavljaju ventilacijski sustavi, prenosi Reuters.

Ona je navela da ECDC vrši procjenu rizika na radnim mjestima koji može biti povećan ukoliko se bolest širi zrakom nakon nekoliko epidemija zabilježenih u postrojenjima širom Europe. Najteža epidemija registrirana je u lipnju u klaonici u Njemačkoj.

Svjetska zdravstvena organizacija je prošlog tjedna objavila kako se koronavirus širi česticama u zraku poznatim kao aerosol.

Znanstvenici su ranije upozoravali da se virus uglavnom širi kapljičnim putem, dok je ECDC upozoravao da postoji mogućnost širenja i putem čestica u zraku što predstavlja dodatni rizik u zatvorenim prostorima, posebice u onim sa slabom ventilacijom.

Rizik se dodatno povećava u zimskim uvjetima kad ljudi više borave u zatvorenim prostorima.

Ammon je istakla da još nema dokaza u kojoj se mjeri oboljenje širi česticama aerosola, a da ECDC i dalje pretpostavlja da su kapljice najčešći prijenosnik virusa.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...