Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

U tijeku procjena rizika od ventilacijskih sustava

ECDC vrši procjenu rizika na radnim mjestima koji može biti povećan ako se bolest širi zrakom nakon nekoliko epidemija zabilježenih u postrojenjima širom Europe.

Foto: PIxabay

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti provodi procjenu rizika koji predstavljaju ventilacijski sustavi i drugi uređaji na radnim mjestima za prijenos koronavirusa kroz zrak, ali sad i putem kapljica, rekla je ravnateljica ECDC-a Andrea Ammon.

“Radimo na tehničkom izvještaju o radnom okruženju i faktorima rizika od epidemije”, naglasila je Ammon, dodajući da se vrši procjena rizika koji predstavljaju ventilacijski sustavi, prenosi Reuters.

Ona je navela da ECDC vrši procjenu rizika na radnim mjestima koji može biti povećan ukoliko se bolest širi zrakom nakon nekoliko epidemija zabilježenih u postrojenjima širom Europe. Najteža epidemija registrirana je u lipnju u klaonici u Njemačkoj.

Svjetska zdravstvena organizacija je prošlog tjedna objavila kako se koronavirus širi česticama u zraku poznatim kao aerosol.

Znanstvenici su ranije upozoravali da se virus uglavnom širi kapljičnim putem, dok je ECDC upozoravao da postoji mogućnost širenja i putem čestica u zraku što predstavlja dodatni rizik u zatvorenim prostorima, posebice u onim sa slabom ventilacijom.

Rizik se dodatno povećava u zimskim uvjetima kad ljudi više borave u zatvorenim prostorima.

Ammon je istakla da još nema dokaza u kojoj se mjeri oboljenje širi česticama aerosola, a da ECDC i dalje pretpostavlja da su kapljice najčešći prijenosnik virusa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

BOKU je odlučio svoje antigene staviti na raspolaganje i drugim akademskim i komercijalnim partnerima za njihova istraživanja u vezi Covid-19.

Bakterije i virusi

Video prikazuje kako različite maske blokiraju izbacivanje čestica u zrak uspoređene sa situacijom kad osoba ne nosi masku.

Bakterije i virusi

Utvrdili su da se koronavirus ne razmnožava u slatkoj i slanoj vodi, ali da može preživjeti u njoj.

Bakterije i virusi

Predviđeno je da klinička ispitivanja tog cjepiva budu okončana u siječnju 2021. godine.

Oglašavanje