Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

U Turskoj pronađen predbračni ugovor star 4000 godina

Turski arheolozi su pronašli glinenu ploču na kojoj je uklesan predbračni ugovor. Ploča se nalazila u provinciji Kayseri i napisana je klinastim pismom na staroasirskom narječju.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog pronalaska jest to što je na njemu prvi put spomenuta neplodnost. I u današnjem vremenu problem neplodnosti se pokušava riješiti na razne načine. Mnogi parovi pokušavaju dobiti dijete uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje, a u nekim državama zakon im dopušta da pronađu ženu koja će im roditi dijete.

U ovom sporazumu se također pokušao riješiti problem neplodnosti. U njemu se navodi ako par ne može dobiti dijete u razdoblju od dvije godine, tada će supruga dopustiti svom suprugu da pronađe ropkinju koja će postati surogat majka. Nakon rođenja prvog dječaka, ropkinja se mora osloboditi.

Glavni istraživač prof. Ahmet Berkiz Turp sa Sveučilišta Harran u Turskoj je rekao: “Ropkinja je morala biti oslobođena nakon rođenja prvog muškog djeteta i na takav način su se pobrinuli da obitelj ne ostane bez potomaka.”

Ploča je nastala za vrijeme Asirskog carstva u 25. stoljeću prije Krista. U njemu se razvila jedna od najranijih civilizacija u ljudskoj povijesti. U Mezopotamiji su nastajali veliki gadovi, ljudi s stvarali vlade i učili pisati. Klinasto pismo su prvi donijeli asirski trgovci.

Na području Kultepea 1925. arheolozi su pronašli 1000 ploča koje su bile napisane klinastim pismom. Ploče su se čuvale u drvenim škrinjama, košarama ili vrećama. One su dokaz kako je ta civilizacija imala uređen društveni sustav. Naselje je vjerojatno nestalo zbog  požara. Mezopotamiju mnogi učenjaci nazivaju “mjestom gdje je počela povijest”.

Ova glinena ploča je izložena u Arheološkom muzeju u Istanbulu kao najraniji dokument u kojem se spominje neplodnost. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Gynecological Endocrynology.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Tursko jezero Van, najveće u toj zemlji, i do sada je zbog legendi o mitskom čudovištu koje, navodno, živi u njegovim dubinama, privlačilo veliki...

Arheologija i paleontologija

Sveti Nikola je bio inspiracija za Djeda Mraza, a njegova grobnica je neočekivano pronađena ispod jedne crkve u južnoj Turskoj. Sveti Nikola je bio...

Arheologija i paleontologija

Arheolozi su u Turskoj pronašli čuvare „Vrata pakla“ – dvije jedinstvene mramorne statue koje su jednom upozoravale na smrtonosnu spilju kod antičkog frigijskog grada Hierapolisa,...

Oglašavanje