Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

U Velikoj Britaniji će se roditi prva beba s troje roditelja

Pomicanje granica je u tijeku

Ove godine Velika Britanija očekivat će rođenje djeteta s troje roditelja, a u pitanju su čak dva slučaja koje su odobrile nadležne institucije.

Granica je prvi put pomaknuta od strane Johna Zhanga koji je to s kolegama 2016. izveo u New Yorku. Danas sretna majka dječaka je imala genetski poremećaj zvan Leigh sindrom, smrtonosni poremećaj koji utječe na razvoj živčanog sustava. Iako je ona bila zdrava, taj poremećaj joj je uzrokovao smrt prvo dvoje djece. Kako se to ne bi dogodilo čak i treći put zatražena je pomoć Johna Zhanga i njegovog tima iz centra New Hope Fertility u New Yorku. Poslije su zabilježeni i slični slučajevi u Ukrajini.

Ipak je Velika Britanija prva zemlja koja je službeno odobrila upotrebu tehnike terapije zamjene mitohondrija, a sve u svrhu sprječavanja nasljednih mitohondrijskih poremećaja.

Kako su potrebna odobrenja dana još u kolovozu i listopadu prošle godine, postupak je možda već počeo, no iz centra zaduženog za provedbu nisu htjeli ništa potvrđivati zbog procedure da štite pacijente.

Sam postupak je sličan umjetnoj oplodnji, ali se koristi genetski materijal troje ljudi. Sve je osmišljeno kako bi se pomoglo ženama koje imaju genetske mutacije mitohondrija, da ih ne bi prenijele svom potomstvu. Britanska ministrica je potvrdila da za mnoge obitelji ovaj postupak znači svjetlo na kraju tunela.

U Velikoj Britaniji se na godinu rađa oko 150 djece s posljedicama mitohondrijskih bolesti koje onda uzrokuju sljepoću, srčane probleme, nemogućnost gutanja te odumiranje mišića. Takva djeca najčešće žive svega nekoliko godina. Iste probleme ima godišnje i desetak obitelji u Hrvatskoj pa bi se slično pitanje jednog dana možda moglo postaviti i kod nas.

Britanski znanstvenici su premjestili jezgru iz jajne stanice majke u kojoj su bolesni mitohondriji u jednu doniranu jajnu stanicu, gdje se nalaze zdravi mitohondriji. Mitohondrijski geni u tom slučaju služe kao izvor energije, no tek svi oni drugi geni koji se nalaze u jezgri, a koji se naslijede od prave majke, određuju svojstva i osobine ličnosti djeteta.

Čovjek inače ima više od 20 tisuća gena, a tim postupkom se od treće osobe uzima njih samo 37. Ovom metodom dijete naslijeđuje svega 0,1 posto DNA darivateljice.

Na Institutu Ruđer Bošković tvrde da je tu metodu tehnički moguće izvršiti i već danas, jer je u pitanju samo malo zahtjevnija medicinski potpomognuta oplodnja.

Stručnjaci upozoravaju da se ovdje ne radi ni o kakvom kloniranju ili pak dizajniranju djece, nego isključivo o davanju djeci šanse da žive bez teških nasljednih bolesti od kojih bi ubrzo umrli.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biokemija

Jedno od najintrigantnijih pitanja u potrazi za podrijetlom života jest kako je došlo do kemijske selekcije te kako su nastale prve biomolekule. Najnoviji rezultati...

Genetika

Ljudi, kao i svi drugi organizmi na Zemlji, svakodnevno su izloženi različitim vanjskim utjecajima čije će djelovanje ostaviti trag na budućim generacijama. Iako se...

Psihijatrija

Tzv. molekularni ožiljci se prenose u sljedeću generaciju

Oboljenja i poremećaji

Lijekovi djeluju bolje ako ih se da u drugo doba dana

Oglašavanje