Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Učenje se može pojačati uz jedan kemijski spoj

Učimo iz iskustva – zvuči kao banalna fraza koju je vaš prijatelj objavio na svom Facebook profilu, ali neuroznanstvenici se slažu s tim. Naše interakcije sa svijetom oko nas jačaju i slabe veze između naših neurona – to je proces kojeg neuroznanstvenici smatraju celularnim mehanizmom učenja.

Novo istraživanje pokazalo je da je moguće potaknuti bolju signalizaciju na određenom receptoru u mozgu s jednom malom molekulom, a da taj poticaj djeluje pozitivno na celularne promjene i poboljša učenje kod ljudi. Ovo otkriće moglo bi dovesti do novih tretmana za osobe s poremećajima povezanim s poteškoćama u učenju, kao što je Alzheimerova bolest i shizofrenija.

Kroz deseteljeća  istraživanja o tome kako se sinapse ponašaju i mijenjaju kod životinjskih mozgova, znanstvenici su otkrili da receptor zvan N-metil-d-aspartat receptor (NMDAR) igra ključnu ulogu u jačanju sinapsi tijekom učenja. Spojevi koji pojačavaju signalizaciju ovog receptora mogu proizvesti pozitivne promjene na sinapsama i, kao rezultat, pomoći životinjama da nauče nove zadatke.

Robert F. Asarnow (UCLA) i njegove kolege htjeli su testirati  hoće li jedan takav spoj, D-cikloserin, djelovati slično i kod ljudi. No, neuroznanstvenici mjere promjene u sinapsama kod životinja tako što im zabiju elektrode u moždano tkivo kako bi pratili električne signale. „Očito, to ne bismo učinili našem prijatelju”, kaže Asarnow.

Njegov tim iskoristio je elektroencefalografiju (EEG) kako bi popratio električnu aktivnost preko elektroda priključenih na glavu ispitanika. Tim je nadzirao električnu aktivnost mozga dok su ispitanici na ekranu gledali određeni uzorak koji je bljeskao na ekranu visokom frekvencijom nekoliko minuta. Ispitanicima se zabilježila maksimalna EEG aktivnost u vizualnom korteksu kad su kasnije ponovno vidjeli isti uzorak. Ovo je bio pokazatelj da su neuroni uspostavili i ojačali međusobnu vezu tako što su ojačali svoje sinapse. Ispitanici kojima je dana jedna jedina doza d-cikloserina pokazali su veći maksimum aktivnosti u EEG-u od ispitanika koji nisu primili dozu, što je znak da je d-cikloserin potaknuo jačanje veza između neurona.

Ovaj spoj također je doveo do boljih performansi na dva dodatna testa temeljena na učenju iz iskustva.

„Rezultati su uzbudljivi”, kaže Stefan G. Hofmann sa Sveučilišta u Bostonu. „Ovo je prvi dokaz da D-cikloserin može pojačati oblike kognicije bitne za neke psihijatrijske poremećaje.”

Izvor:  Chemical & Engineering News (©American Chemical Society)

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Istraživači s Imperial College u Londonu u Velikoj Britaniji razvili su fleksibilni sustav katetera koji je dizajniran da omogući pristup i liječenje dubokih područja...

Ribe iz porodice Gasterosteidae (koljuške) poznate su po mužjacima koji brinu za svoje potomstvo, dok ženke to ne čine. Kako ujedno mužjaci imaju i...

Stručnjaci vjeruju da se srce može oštetiti tijekom nesretnog događaja i da na to, zapravo, utječe – mozak. Švicarski znanstvenici su proučavali ljude s...

Znanost

Kemijski procesi u mozgu se mijenjaju

Oglašavanje