Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Udarci lopte glavom mogu izazvati iste ozljede kakve dobivaju boksači

Foto: Pixabay

Profesionalni nogomet je riskantan kao i profesionalni boks kada se radi o oštećenjima mozga, demenciji i preranoj smrti.

Znanstvenici s University College iz Londona su proveli veliku studiju te su došli do zaključka da udaranje lopte glavom može prouzrokovati iste ozlijede koje dobivaju borci iz teških kategorija u boksu.

Znanstvenici su proveli obdukciju i analizu mozga 5 profesionalnih igrača i jednog strastvenog amatera koji je igrao nogomet 26 godina. Oni su za vrijeme života patili od demencije.

Stručnjaci su otkrili kroničnu traumatsku encefalopatiju (CTE) koja može nastati od velikog broja udaraca u glavu te može dovesti do demencije.

CTE je bila 12 puta veća nego što je to slučaj kod ostalih ljudi. Igračima se demencija pojavila kada su imali oko 60 godina, 10 godina ranije nego što je to uobičajeno.

“Ovi igrači su imali istu patologiju kao i boksači”, rekla je voditeljica istraživanja dr. Helen Ling. Prema njenom mišljenju, rezultati ove studije bi se iskoristiti u svrhu preventivnih strategija i stručni ljudi u nogometu bi obratiti veću pozornost na opasnosti udaranja lopte glavom.

Mnogi igrači su već umrli od bolesti mozga pa se nadležnim nogometnim institucijama zamjera sporost u rješavanju takvih problema.

FA je razmatrala uvođenje zabrane udaranja lopte glavom djeci ispod deset godina upravo zbog ovakvih istraživanja.

Možda će vas zanimati

Znanost

Znamo da provođenje previše vremena sjedeći može negativno utjecati na naše zdravlje, no kolika je zapravo potrebna količina tjelesne aktivnosti kako bismo ublažili ove...

Wellness i prehrana

Znanstvenici su imenovali osam zdravstvenih mjera koje mogu usporiti proces starenja tijela za šest godina. Održavanje tjelesne težine, razine šećera u krvi, kolesterola i...

Društvene znanosti

Broj novorođene djece u Kataloniji porastao je za 16% devet mjeseci nakon što je nogometni klub Barcelona 2009. godine osvojio tri najvažnija nogometna trofeja,...

Neuroznanost

Muškarci čiji su roditelji razvedeni imaju znatno veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar nego muškarci iz cjelovitih obitelji, pokazalo je jedno istraživanje provedeno...